Els establiments amb terrasses creades per la pandèmia poden demanar una pròrroga
Per EFE
Publicat el 02 de gener 2022

Els restauradors que van obrir a Barcelona una terrassa arran de la pandèmia del coronavirus o van ampliar l'existent -més de 3.600 en conjunt- podran demanar des de demà la pròrroga de la corresponent llicència municipal, ha informat avui l'ajuntament de la capital catalana.

La petició per regularitzar aquests espais es podrà tramitar de forma telemàtica fins al proper 28 de febrer, segons el comunicat emès aquest divendres.

D'aquesta forma, els permisos provisionals caduquen avui i demà es prorrogaran automàticament fins al 28 de febrer, perquè en aquest termini es pugui sol·licitar regularitzar i transformar "en una llicència ordinària de la via pública per a la instal·lació de terrasses".

El consistori precisa que la continuïtat estarà condicionada a l'aval tècnic de l'ajuntament i al compliment dels criteris de l'ordenança del 2018 respecte a distàncies, zones de pas de veïns i condicions d'accessibilitat, entre d'altres.

Aquest tràmit, indica l'ajuntament, està previst en la modificació de l'ordenança de terrasses, que també entrarà en vigor demà i que, segons es destaca en el comunicat, "permetrà guanyar espai en calçada per consolidar les terrasses que s'han situat en els últims mesos per donar suport al sector".

En la tramitació, precisa l'ajuntament, "es prioritzarà la consolidació de les terrasses a la calçada de forma ordenada i evitant la dispersió i fragmentació".

Aquells restauradors que vulguin mantenir les terrasses a la calçada hauran de disposar d'un "moble-plataforma" accessible, homologat i segur en el qual col·locar les taules i cadires.

"Això permetrà -agrega- tirar endavant el procés de retirada dels elements provisionals (blocs de formigó i pivots grocs) per deixar enrere la provisionalitat que va suposar la pandèmia".

Els polèmics blocs de formigó

Segons el consistori, la previsió és que les terrasses situades a la calçada disposin a l'estiu del mobiliari homologat obligatori, de manera que, afirma, "el 2022 serà l'any de la desaparició definitiva dels blocs de formigó i elements provisionals dels carrers de la ciutat".

Aquestes plataformes seran obligatòries quan la terrassa se situï total o parcialment a la calçada i hauran d'estar incloses en el decàleg d'elements urbans de l'ajuntament, igual que els set models dissenyats en col·laboració amb el sector per a la seva instal·lació en cantonades o en zones d'aparcament.

L'ordenança també regula la col·locació de para-sols i no s'admet l'ús de tallavents ni jardineres entre la plataforma i la vorera.

L'ajuntament, insisteix, llançarà una línia de subvencions a la instal·lació de terrasses a la calçada per un valor de fins a quatre milions d'euros, a la qual solament podran accedir els titulars de les ja existents o ampliacions en calçada.

Es concediran ajudes de fins a un màxim del cinquanta per cent de l'import del moble i en funció de la tipologia i dels requisits de la convocatòria.

L'ajuntament puntualitza que, si no es tramita la continuïtat d'una llicència, es considerarà una renúncia i el consistori la retirarà.

D'altra banda, es denegaran les peticions de les terrasses en cas de reincidència en la comissió d'infraccions de caràcter greu en els últims sis mesos o si a la seva àrea "s'aprecia una especial saturació d'establiments que posin en perill l'equilibri entre les activitats i les necessitats de la població resident".

Recorda l'ajuntament que, "al maig del 2020, el consistori va desplegar una sèrie d'actuacions extraordinàries per donar resposta a la crisi sanitària de la Covid-19 amb la instal·lació o ampliació de terrasses".

"Es tractava -argumenta- de donar suport a la restauració, afavorir la viabilitat dels establiments i fer-ho de manera compatible amb un espai públic més viu i accessible i el compliment de les mesures sanitàries".

Fins avui s'han concedit un total de 3.618 llicències per a terrasses noves i ampliacions extraordinàries. Segons l'ajuntament, que cita un estudi de la Universitat de Barcelona, amb això s'han salvat almenys 1.875 llocs de treball.

De les terrasses autoritzades, 1.483 s'han instal·lat en espais destinats anteriorment a aparcament, carrils de circulació o cantonades de carrers, la qual cosa ha suposat l'eliminació de 2.652 places d'estacionament.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —