Astronauta
Per EFE
Publicat el 04 d’octubre 2021

L'Estació Espacial Internacional (EEI) fa 20 anys és en òrbita, i les tripulacions que hi conviuen formen una 'microsocietat', vida i cultura que estan sent estudiades. Segons un estudi que publica Antiquity, la capacitat d'entendre aquesta 'microsocietat' oferirà una finestra al funcionament de la vida a l'espai per quan els humans es plantegin l'exploració interplanetària.

Un equip d'experts ha estat reconstruint la vida a la plataforma orbital durant les dues últimes dècades per comprendre millor la cultura espacial i conèixer de prop com interactuen els astronautes amb les seves eines quan ja han tornat a la Terra. Un dels mitjans principals d'estudi seran els milions de fotografies que s'han pres a l'EEI per documentar l'evolució i canvis d'estil de vida i la seva composició cultural, tal com explica l'arqueòloga Alice Gorman, de la Universitat de Flinders (Austràlia).

Les imatges inclouen metadades amb l'hora i la data, que "es converteixen en una excavació que vincula el contingut de les imatges amb moments en el temps", destaca. A més a més, els astronautes a bord de l'estació podran fer estudis arqueològics sobre l'interior de la mateixa per documentar aspectes de la vida que no es poden deduir únicament amb l'anàlisi de les imatges.

Entendre les relacions a les estacions espacials

Un possible estudi és, segons Justin Walsh de la Universitat de Chapman (Estats Units) i coinvestigador del projecte, prendre mostres de la superfície per detectar l'acumulació de pols, pèl, cèl·lules de la pell, olis, aliments, i altres materials. Altres tècniques inclouen la gravació d'àudio per identificar els nivells de so ambiental i la documentació d'espais públics específics, com les zones de menjador, o àrees privades com les cabines de la tripulació.

El grup s'interessa pels objectes que es tornen a la Terra des de l'estació per analitzar els seus valors i significats. L'anàlisi preliminar de les transcripcions d'entrevistes "indica la complexitat del procés pel qual els articles entren a l'inventari" per ser tornats, destaca Gorman. L'experta indica que, si els objectes associats a l'EEI han estat rebutjats a la Terra en matrius al sòl, podrien fer-se servir tècniques tradicionals d'excavació arqueològica per recuperar-los i analitzar-los.

Entendre com els individus i els grups utilitzen la cultura material a les estacions espacials, des dels objectes fins a les relacions contextuals, "promet revelar les interseccions de la identitat, la nacionalitat i la comunitat", considera Walsh.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —