Estats Units es queda sense canvi - Diari de Barcelona

"Actualment els Estats Units pateixen l'escassetat de monedes. Si us plau, facin ús de dèbit, crèdit o un altre tipus de pagament contactless. Si fan servir efectiu, que sigui exacte". Molts establiments dels Estats Units s'han omplert de cartells amb aquestes peticions.
Aquesta escassetat de monedes esdevé una manifestació de la delicada situació econòmica que actualment viuen moltes famílies estatunidenques. La paralització de l'activitat econòmica en els darrers mesos ha provocat una onada d'acomiadaments que ha deixat sense feina milions de persones.
La situació ha arribat al punt que diverses associacions de comerços minoristes del país, entre elles la National Grocers Association (NGA, en anglès) han instat formalment en una carta a la Reserva Federal i al Departament del Tresor a prendre mesures "ràpides" sobre aquest tema i facilitar el flux de monedes. En concret, han subratllat que l'efectiu representa més d'un terç dels fons intercanviats personalment pels consumidors estatunidencs, i té especial impacte entre les persones amb menors ingressos.
Per què hi ha escassetat?
La Fàbrica de Moneda dels EUA va limitar el nombre d'empleats a la primavera en les seves diverses instal·lacions per a evitar el contagi del coronavirus, encara que en les últimes setmanes ha reprès l'activitat amb normalitat.
"Amb el tancament parcial de l'economia, el flux de monedes sembla haver-se gairebé detingut", va explicar Jerome Powell, president del Sistema de la Reserva Federal, en una compareixença al juliol davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants.
Però la principal causa sembla ser la paralització econòmica que ha provocat que moltes monedes que habitualment s'intercanvien no es moguessin davant el tancament de negocis, la qual cosa va alterar substancialment la circulació, una realitat que el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, ja ha manifestat a les xarxes.
If you have extra coins at home, please use them to make purchases— or deposit them at the bank or exchange them for cash. Help get coins moving! ??
— Steven Mnuchin (@stevenmnuchin1) August 11, 2020
Un problema de classes
Segons un estudi de 2017 de la Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) gairebé un 25 % de la població dels Estats Units no està bancaritzada o està infrabancaritzada, és a dir, ha de recórrer a serveis financers no convencionals, per la qual cosa té accés escàs als diners en plàstic. Aquest percentatge es tradueix en més de 8 milions de llars en que cap dels membres té un compte bancari.
D'entre aquestes, les llars les diferències per raça i classe eren evidents. D'entre les llars formades per persones negres, un 16,9 % no tenia compte bancari, i en el cas de les hispàniques la proporció era del 14 %. Totes dues queden lluny de les cases formades per persones blanques, de les quals només un 3% no està bancaritzat.
El mateix suceeix en relació amb el nivell d'ingressos. La proporció de famílies que no està bancaritzada és del 25,7 % per aquelles famílies que guanyen menys de 15.000 dòlars l'any i del 12,3 % per a les que guanyen fins a 30.000 dòlars. Però a partir d'aquesta xifra la proporció de llars no bancaritzades disminueix per sota del 5%.
Solucions casolanes
Mentre el problema d'escassetat no es resol, les persones que es troben amb dificultats intenten trobar formes per solucionar la situació. És el cas d'un operador de bugaderia del barri de West Hollywood (Los Angeles, Califòrnia) que va iniciar una campanya al juliol per a demanar a amics, familiars i clients habituals del seu negoci que busquessin en els seus domicilis totes les monedes que trobessin per a canviar-les per bitllets en el seu establiment.
Així, els clients de la bugaderia podrien utilitzar les màquines de canvi instal·lades en aquest lloc i activar l'ús de les rentadores, que tradicionalment funcionen amb monedes de 25 centaus.
De fet, l'escassetat de diners senzills en circulació està tenint un gran impacte en aquest tipus de negoci tan icònic als EUA, atès que prop del 60% de les bugaderies del país únicament accepten monedes com a forma de pagament, segons dades publicades per l'Associació de Bugaderies.
A la ciutat de Covina, una taqueria que s'ha quedat sense diners en metàl·lic, els propietaris han decidit que en comptes de canvi en efectiu donaran begudes o bosses de patates gratuïtes amb un valor similar a la devolució.

