L’estigma dels extrems - Diari de Barcelona

La victòria de Vox també ha estat la victòria dels prejudicis. El resultat de les eleccions catalanes ha situat en l’ull de l’huracà els municipis de Vilamalla i La Pobla de Mafumet, els únics on Vox s’ha imposat com la força més votada. Tot plegat, en un context on el partit d’extrema dreta ha entrat al Parlament de Catalunya per primera vegada amb 11 escons i 217.883 vots. D’aquests, 102 són de Vilamalla i 249 de La Pobla de Mafumet, dues poblacions on els seus habitants s’han sentit assenyalats pels mitjans de comunicació.
Vilamalla
“Aquí hi ha un ambient castellanoparlant, no hi ha noms com ‘Joan, Biel, Pilar, etc.’, aquí tenim ‘el Jonathan, el Brian, el Kevin’”. Un veí de Vilamalla que ha volgut romandre en l’anonimat dóna una visió quasi ètnica de la composició social del poble.
Segons ha explicat, la majoria de la població tenen familiars emigrants d’Andalusia que van venir als anys 60 per treballar a la indústria. Aquestes famílies sempre han estat de classe treballadora i de vot socialista, i generalment han passat els mateixos valors i cultura als fills, que no sol ser precisament independentista.
Per tant, segons expliquen, “han votat a Vox perquè estan farts del procés, no perquè siguin racistes ni homòfobs, ha estat un recurs extrem per frenar l’independentisme”. Com explica un altre veí de Vilamalla, que també ha preferit mantenir-se a l’anonimat, els primers moments després dels resultats electorals van ser de sorpresa.
La victòria de Vox al seu poble va venir en silenci, sense símbols pels carrers, als balcons no hi ha quasi cap bandera, mai hi havia hagut mai cap conflicte entre veïns, ni tan sols per l’1-O. Segons expliquen, l’única cosa que sempre ha imperat en el poble és el respecte per les ideologies de cadascú. Per tant, expliquen que és precisament per això que la sorpresa més gran va ser l’atac mediàtic estereotipat que va recaure sobre Vilamalla després de les eleccions.
Els estereotips són els elements que consideren que més mal ha fet al poble. Recorden que “no és ‘El poble de Vox’, sinó que és un poble en què un 20% va votar a l’extrema dreta, mentre que s’oblida que el 80% restant no ho va fer”, a més, el fet que a les anteriors eleccions guanyés Ciutadans ja els va preparar per a la victòria de les dretes, encara que “tampoc no pensàvem que guanyés l’extrema dreta”, diuen.
Els veïns relaten com una onada de periodistes va acudir a Vilamalla a la recerca d’un titular sensacionalista i sucós. Una munió de fotògrafs es van concentrar a sota del balcó de l’única veïna que hi té una bandera penjada, o periodistes de renom fent-li entrevistes en directe a l’alcalde preguntant per què havia permès que guanyés l’extrema dreta, responsabilitzant-lo dels fets. “Hi va haver mitjans que li van demanar explicacions a l’alcalde, i ell no pot dir res. Al final aquests resultats són per culpa de 15 persones, gràcies a les quals el mapa es va pintar verd”, explica un dels veïns de Vilamalla.
La Pobla de Mafumet
El municipi de la comarca del Tarragonès ha estat l’altre gran pol d’atracció dels estigmes. En aquest cas, el resultat ha estat més ajustat que a Vilamalla, ja que Vox s’ha imposat sobre el PSC per una única butlleta. “Em pot consolar que només sigui per un vot, però hi ha molta gent que els dona suport”, reflexiona una veïna del municipi que tampoc vol revelar la seva identitat.
Tot i la sorpresa generalitzada per la victòria de l’extrema dreta, la tendència des de fa anys d’aquesta localitat és la de donar suport a partits de dretes. Sense anar més lluny, en les últimes eleccions Ciutadans va obtenir un suport de més del 40%. Ampliant el que ja va obtenir en els comicis de 2015, quan va fregar el 30%.
“Hi ha molta gent que va venir d’Andalusia per la petroquímica. Igual això sí que es pot veure reflectit en els resultats. Òbviament, la gent que ve de la resta d’Espanya votarà per un partit que defensa la unitat del país. No buscarà vies independentistes o portes obertes a un referèndum“, explica el Guillem, un altre habitant de La Pobla de Mafumet.
Al marge del context sociològic d’aquesta població, també coexisteixen altres variables que han influït en el resultat. “La gestió de la pandèmia ha generat moltes crítiques cap al Govern“, apunta la veïna anònima que entén el suport a Vox com un vot protesta.
I, de fet, la pandèmia, i l’abstenció que pot haver generat ha obert la porta a “la victòria de Vox. Els partits de dretes, o d’ultradreta si vols dir, han anat més en massa a votar que no pas la gent d’esquerres i de centre”, raona en Guillem. Si a Catalunya la participació ha baixat 26 punts, a La Pobla de Mafumet la caiguda ha estat de 35 (del 78,56% al 43,02%).
En paral·lel a les xifres, conviu la sensació de sentir-se assenyalats en els mitjans de comunicació. “M’he sentit una mica com la vergonya de Catalunya”, relata la veïna. “Suposo que és normal que hi hagi rebombori, però et sents en el punt de mira”, complementa en Guillem.

