Estopa: una història com la de tants veïns
Publicat el 05 de juny 2020

Els germans Muñoz estrenen les seves memòries quan es compleixen 20 anys del seu debut. Ho fan de la mà del periodista i crític musical Jordi Bianciotto, que ha estat el biògraf del duo musical. “Ens ha ordenat la ment i les idees” expliquen Jose i David en un directe d’Instagram amb el biògraf. Aseguren que tot i que no sabien ben bé com encarar aquest llibre es van intentar deixar anar i fer un repàs al seu recorregut. “Sabíem que estàvem en bones mans”, afirmen. 

Tot plegat en un directe que havia de començar a les 20:01, però que s’endarreria a les 20:11, quan els germans encara s’acabaven d’acomodar en la sala per començar la transmissió “Ai, que m’he deixat el llibre”, deia el David mentre l’anava a buscar. Acompanyats, com sempre, d’un parell de cerveses i dues guitarres, donaven la benvinguda a Bianciotto, més tímid, amb una prestatgeria plena de llibres a l’esquena i un got d’aigua.

El periodista explica que el llibre es va fer en trobades a diversos bars i locals, en converses fluïdes en que ell dirigia el relat de dos germans que tendeixen a divagar i dispersar-se a la mínima oportunitat. Durant el directe comenten que gairebé sempre demanen el mateix per menjar quan van a un restaurant, però Jose matisa que ell de vegades arrisca, mentre que el seu germà sempre fa l’aposta segura de llom i patates fregides. Una anècdota que dona lloc a una estesa conversa sobre llibrets i “San Jacobos”.

Però Bianciotto ja els coneix i -quan pot- continua parlant sobre El libro de Estopa. Explica que comença des dels inicis, de les arrels al barri de Sant Ildefons i les pre-arrels a Extremadura. Parla del bar familiar 'La Española’ i de les primeres maquetes amb el seu tiet Lolo i de l’àvia Juliana. Després, en un segon bloc fa un repàs del que hi ha rere de cada àlbum i cada cançó, del paper de la música, l’evolució dels artistes i com els afecta la popularitat. 

“La nostra història és molt semblant a la de tants veïns nostres i fins i tot d’altres barris. Anar al poble a l’estiu, fer el vermut els diumenges amb la família, jugar a la llima...” reflexiona Estopa, de nou, fent una digressió sobre el joc de la llima, que deriva en altres jocs de dards i algunes anècdotes i accidents relacionats.

Estopa presenta llibre pel vintè aniversari amb Jordi Bianciotto
Moments del directe entre els cantants i el periodista Jordi Bianciotto

De les paraules als acords 

I la conversa mor i es llancen a tocar Perfidia, de Luis Miguel, tot recordant que era una cançó que a la seva àvia l’emocionava tant que li tocaven sempre que ella els volia renyar, perquè aconseguien que somrigués. També toquen un tros de Al Alba, de Luis Eduardo Aute i Celos, de Junco, dos artistes influents sobre els Estopa.

I tornen al llibre. David reflexiona: “jo crec que escriure un llibre ha de ser un procés esgotador. Com comences? Quina frase poses al principi? Ho fas didàctic, hi entres amb força o amb un to més tranquil?” Bianciotto somriu i explica que creu que el primer capítol és un dels més intensos, que representa l'essència del duo musicalment i filosòficament. “La meva intenció era marcar territori dient: esto es Estopa.”

La connexió del directe amb Bianciotto falla, i ens quedem a mitges de saber més coses sobre el llibre. Els Muñoz, però, van a la seva. Canten més temes propis, mencionen la gira que han posposat per al 2021, proven filtres d’Instagram i fan el ximple mentre David llegeix amb solemnitat unes frases del llibre.

Els germans tenen clar que aquest era un moment de culminació i que no hauria tingut sentit publicar unes memòries abans. David, però, va més enllà: "farem una trilogia. Treurem un altre llibre en 20 anys, i l’últim, en 40. I allà s’acabarà i al final... morirem", sentencia. Com tants cops han cantat, segurament sigui en primavera, per poder arrelar-se. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —