Retallar un 15 % la generació de residus de cara al 2030 respecte al 2010 i millorar un 10 % l'eficiència de l'aigua són els objectius de l'estratègia que vol aprovar el govern de Pedro Sánchez
Per EFE
Publicat el 02 de juny 2020
Temps de lectura 4 MINUTS

El Govern preveu aprovar en els pròxims dies l'estratègia d'economia circular que té com a objectiu reduir en un 15 % la generació de residus de cara al 2030 respecte al 2010 i millorar un 10 % l'eficiència de l'ús de l'aigua. Un model que prolongaria al màxim la vida dels productes i dels recursos.

'España Circular 2030' és un element clau del marc d'economia circular i forma part dels projectes de govern per reactivar la recuperació econòmica després de la crisi sanitària de la Covid-19. D'aquesta manera, es vol fer front al sistema econòmic lineal actual basat en el model d'utilitzar, consumir i llençar, en el qual els productes tenen una vida molt curta. 

Emmarcat dins de la Llei de canvi climàtic i transició energètica

A més a més, els objectius d'aquesta estratègia, llançada a consulta pública el 2018, estan en línia amb les prioritats del projecte de Llei de canvi climàtic i transició energètica, el qual pretén garantir la neutralitat d'emissions per evitar les pitjors conseqüències de l'efecte hivernacle.

Les seves línies prioritàries s'alineen amb els objectius i les grans iniciatives internacionals com l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible o l'Acord de París d'Acció Climàtica. També, com els postulats del Pacte Verd Europeu i dels Plans d'Acció de la Comissió Europea en aquesta matèria. 

La fi dels gots, els bastonets i les palletes el 2021

A partir del 3 de juliol del 2021 estarà prohibit introduir al mercat bastonets de cotó (excepte en l'àmbit sanitari), coberts, palets, plats, palletes i agitadors de begudes de plàstic, així com els pals per aguantar els globus. També els recipients i gots per aliments i begudes fets de poliestirè.

A més a més, passarà el mateix amb qualsevol producte de plàstic que es fabriqui amb plàstic oxodegradable, així com els cosmètics i detergents que tinguin microplàstics afegits. Més endavant, la llei de residus estipula també que cafeteries, bars i restaurants hauran de cobrar un preu per cada got i tapa de cafè per emportar a partir de l'1 de gener del 2023.

Reutilització de residus fins al 10 %

L'estratègia preveu la reutilització de residus fins a arribar al 10 % dels municipals generats i reduir la generació de brossa alimentària: 50 % de disminució per persona i consum minorista, i un 20 % de cadenes de producció subministrament a partir del 2020.

També es pretenen disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle del sector per sota dels 10 milions de tones de CO2 equivalents i reduir un 30 % el consum nacional de materials amb relació al Producte Interior Brut (PIB).

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —