Agost i ventilador: estrenes de l'Atlàntida Film Fest per no sortir de casa - Diari de Barcelona

cinema
Agost i ventilador: estrenes de l'Atlàntida Film Fest per no sortir de casa
El festival ofereix més de 90 produccions d'arreu del món a través de Filmin
Pel·lícules, sèries, documentals, concerts i conferències. Tot això ha reunit la desena edició de l'Atlàntida Film Fest, un festival de cinema que compta amb estrenes presencials a Palma de Mallorca i també online, mitjançant la plataforma Filmin. L'Atlàntida va néixer amb l'objectiu de donar a conèixer al públic aquelles pel·lícules internacionals que normalment no tenen lloc a les sales convencionals i s'autoanomena "el gran festival sobre Europa".
Enguany compta amb més de 90 produccions de més de 25 països, dels quals una cinquantena s'estrenen per primera vegada a Espanya. Si bé la versió presencial, que va començar el 27 de juliol i oferia les entrades gratuïtes, acaba demà, la versió online del festival s'allargarà fins el 27 d'agost.
Per accedir a algunes de les pel·lícules i sèries cal estar subscrit a Filmin, tot i que també n'hi ha d'oberts a tothom. Ja s'han estrenat alguns títols, com l'esperada El sitio de Otto (Oriol Puig, 2019) o l'anglesa The Souvenir (Joanna Hogg, 2019), però encara són moltes les estrenes que falten per arribar. Avui fem un recull de les més destacables d'aquest cap de setmana.
El gènere i la identitat, protagonistes
Diumenge s'estrenarà mundialment Dona, el nou curtmetratge de Marga Melià. La directora balear ja va triomfar amb Bittersweet days, que també va estrenar a l'Atlàntida Film Fest el 2016, i ara presenta una nova història, tràgica i plena de suspens. L'obra retrata tres generacions de dones que conviuen en un entorn "opressiu i asfixiant". D'altra banda, demà també s'estrena la sèrie antològica Force of Habit, formada per 11 capítols en els que s'acompanya 11 dones i es deconstrueix l'ús invisible del poder cap a les dones, tant a l'àmbit privat com a la societat. Tots els capítols estan dirigits per dones, que qüestionen els estereotips de gènere i el sistema heteropatriarcal imposat.
Un altre dels continguts que promet és Gender Derby (Camille Ducellier, 2019), la websèrie gravada en un format que imita les stories d'Instagram que explica la història de Jasmin, una persona queer en transició de gènere que, a més, és "jammer" d'un equip de roller derby, un esport transinclusiu. També destaquen les recentíssimes sèries Sex (Amalie Næsby Fick, 2020) i Lovecut (Iliana Estañol i Johanna Lietha, 2020), que cadascuna a la seva manera pretenen reflexionar sobre la identitat, el sexe, l'amor, les relacions, les xarxes socials i tot el que envolta la Generació Z.
Altres títols a tenir en compte
L'acció també farà acte de presència al cartell d'estrenes de l'Atlàntida Film Fest d'aquest cap de setmana. Es tracta d'El alcalde de Rione Sanitá, de Mario Martone, i el documental La mafia ya no es lo que era, de Franco Maresco, totes dues premiades pel Festival de Venècia. L'animació arriba amb el film La vidas de Marona, la dramàtica pel·lícula de la rumanesa Anca Damian que presenta una història de "desbordant imaginació i recursos visuals". Acabem amb el documental Formentor: el mar de las palabras, de López Li, que ens descobreix l'hotel Formentor, un dels més carismàtics i legendaris de Mallorca.

