La transmissió de la Covid-19 de nens a adults amb qui conviuen és baixa - Diari de Barcelona

RECERCA MÈDICA
La transmissió de la Covid-19 de nens a adults amb qui conviuen és baixa
Així ho conclou un estudi liderat per l'hospital Vall d'Hebron
La investigació epidemiològica liderada per la Vall d'Hebron ha arribat a la conclusió que la transmissió del coronavirus als familiars amb els quals es conviu és "baixa". L'estudi, fet a partir del seguiment de pacients pediàtrics positius en SARS-CoV-2 durant el confinament, ha demostrat que només en 3 casos de 89 s'ha identificat "clarament" el menor com a desencadenant del brot familiar. D'aquests tres casos, dos tenien 17 anys i l'altre 5. El cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l'hospital Vall d'Hebron, Pere Soler, les dades els deixen "força tranquils" pel que fa al retorn dels nens a les escoles.
L'anàlisi sobre el paper dels menors en la transmissió del virus ha seguit els 163 casos diagnosticats a Catalunya entre l'1 de març i el 31 de maig. Només se n'ha pogut fer una avaluació completa a 89 famílies, ja que en la resta de casos mancava informació. La primera onada de casos avaluats per aquest estudi són de meitats de març, per tant, els menors s'havien infectat just abans del confinament, segons ha explicat Soler. L'onada final, per altra banda, s'associa al relaxament de les mesures durant el confinament.
En 50 famílies, s'ha identificat que el pacient índex (el transmissor) va ser un adult amb PCR positiu, mentre que només en tres casos, l'origen va ser el menor. En 36 famílies no s'ha pogut determinar el patró, però no es descarta que l'infant pogués ser el transmissor.
Soler, en una roda de premsa, ha admès que l'estudi té "limitacions", com ara bé conèixer en detall el patró de transmissió o bé els casos dels menors asimptomàtics. Tot i això, la informació obtinguda permet veure que el model de transmissió del coronavirus a través dels menors no té per què assimilar-se a altres infeccions virals.
Avui presentem l’estudi epidemiològic ‘Paper dels nens i les nenes en la transmissió intrafamiliar del #SARSCoV2 (COPEDI-CAT)’ liderat per Vall d’Hebron, que té per objectiu estudiar la seqüència de contagis entre els menors de 18 anys amb #COVID19 i els adults amb qui conviuen pic.twitter.com/ZScnQZSt5H
— Vall d'Hebron (@vallhebron) August 31, 2020
Dels 89 menors positius en Covid-19, només un 6% van ser hospitalitzats i només quatre persones van requerir ingrés a l'UCI. Encara que en la majoria de casos no hi havia gent gran o persones de risc entre els convivents, les famílies hauran de mantenir el "màxim de mesures" de protecció.
L'estudi mostra que un percentatge significatiu se situa en la franja d'edat a partir dels 12 anys, tenint en compte els 163 casos. També demostra que els menors d'edat no acostumen a fer quadres greus de covid-19, ja que només 31 dels 163 van requerir hospitalització. Els símptomes tampoc eren específics, ja que els infants tenien febre (en un 59,6% dels casos) i tos (49,4%), però Soler ha indicat que els pediatres no poden determinar si els casos es diferencien d'un refredat o d'una grip.
La tornada a les escoles
Segons el coordinador de l'estudi, Pere Soler, "és una necessitat tornar a les escoles, ho dic com a pediatra". Dona per fet que hi haurà casos, ja que el risc zero "no existeix ni existirà". Amb tot, tenint les dades a la mà, ha assegurat que l'escola "no és una activitat d'especial risc".
La consellera de Salut, Alba Vergés, per la seva banda, ha fet una crida a "abaixar el ritme" social i tallar "totes les cadenes de transmissió" abans de la tornada a l'escola. El risc de rebrot passa de 200, i ha recordat que "no és per menystenir-lo". Vergés demana ajornar trobades amb amics i familiars, ja que "si (el virus) corre a la comunitat, impactarà a l'escola". També ha incidit en el fet que, encara que va ser "responsable" tancar les escoles al principi de la pandèmia, ara seria "l'últim" a fer.
La segona fase de l’estudi
La consellera ha afirmat que s'anirà augmentant el coneixement per anar prenent "millors decisions", també en l'àmbit educatiu. La segona fase de l'estudi permetrà tenir més informació i veure també els patrons de transmissió per part de menors, un cop es va aixecar el confinament.
Aquesta segona fase es va iniciar l'1 de juny i comprèn els casos confirmats per PCR fins al 16 d'agost. De les prop de 60.000 fetes durant els mesos de juliol i agost, hi ha hagut unes 2.600 positives cada mes. La franja més important d'afectació s'ha trobat entre els 12 i els 18 anys.

