Universitat de Barcelona
Per Redacció
Publicat el 12 d’octubre 2020

Els estudiants de Fem-la Pública, una candidatura al claustre i al consell de l'alumnat de la Universitat de Barcelona, han emès un comunicat davant la petició del secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, de tancar les universitats durant quinze dies. Els estudiants demanen que "no es tanquin les universitats, perquè la virtualitat suposa la pèrdua de la qualitat de l’ensenyament" i exigeixen que es mantinguin "classes pràctiques i seminaris" i se cerquin alternatives per assegurar "la compatibilitat entre el dret a l’educació i el dret a la salut pública col·lectiva". 

David Lloberas, claustral a la Universitat de Barcelona per Fem-la Pública, ha ressaltat en declaracions al Diari de Barcelona “la necessitat de consensuar les mesures amb la comunitat universitària, no només amb els estudiants", en la situació actual i de cara a propers contextos semblants. A més, ha recalcat que "el fet de prendre mesures unilateralment dificulta qualsevol tipus de planificació alternativa del pla docent”.

Els representants d’estudiants diuen que comprenen la situació complicada i "que calgui prendre mesures al respecte", però asseguren que s’ha treballat amb molt d’esforç per assegurar un "retorn segur a les aules" i que s’utilitza en tot moment mascareta, gel hidroalcohòlic i distància de seguretat, cosa que ajuda a evitar la propagació del virus. A més, expliquen que Salut no havia avisat a les universitats i denuncien que una decisió tan important no es pot prendre "sense tenir en compte la veu de l’estudiantat i del conjunt de la comunitat universitària".

D’altra banda, es mostren perplexos davant la manca de mesures alternatives al tancament i proposen "la realització de proves massives entre l’estudiantat, l’augment de la freqüència al transport públic o el tancament dels bars de les Facultats" com a mal menor per no haver-ho de fer tot virtual. De fet, assenyalen que aquesta situació "deixa a l’estacada" els estudiants en situació de vulnerabilitat a causa de la bretxa digital i demanen mesures per afrontar-la i que es mantinguin les biblioteques obertes en tot cas.

Finalment, evidencien que el tancament afectaria molts estudiants que han adquirit un títol de transport, com ara la T-Jove, o que són de fora de Barcelona i tenen una habitació llogada, que no haurien de fer servir durant els dies de tancament. Reclamen que s’implementin "mecanismes per allargar els títols de transport tants dies com duri el tancament" i que s’estudiïn vies "per ajudar a sufragar el cost de les habitacions deixades d’utilitzar a les persones amb una situació socioeconòmica vulnerable". Dels quals s'hauria de fer càrrec, segons Lloberas, "l’autoritat de Transport Metropolità o, en segona instància, el Govern de la Generalitat de Catalunya, ja que seria aquest qui ordenaria la suspensió de les classes”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —