Videotrucada dels líders
Per ACN
Publicat el 25 de gener 2022

Els Estats Units, l’OTAN i la Unió Europea coordinen d’urgència una “resposta col·lectiva” a l’eventual atac rus a Ucraïna. El president dels Estats Units, Joe Biden, s’ha reunit aquest dilluns al vespre amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel; el president de França, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz; el primer ministre d’Itàlia, Mario Draghi; el president de Polònia, Andrzej Duda; el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson; i el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. Segons un comunicat de Von der Leyen, tots els líders estan preocupats per “la gravetat de la situació”.

La presidenta von der Leyen ha reafirmat el suport de la UE amb Ucraïna, amb l’anunci d'un nou paquet de suport de 1.200 milions d'euros, en forma d'assistència financera d'emergència i 120 milions d'euros en subvencions addicionals.

“Volem que triomfi la diplomàcia, però ens estem preparant per a tots els escenaris”, ha assegurat la presidenta de la CE. L’OTAN també ha anunciat aquest dilluns al matí l’enviament de reforços militars al Mar Negre i al Mar Bàltic, zones pròximes a Rússia. A més, els Estats Units han posat en alerta 8.500 tropes.

“Hem parlat sobre els nostres esforços col·lectius per dissuadir Rússia, com els preparatius per imposar forts costos econòmics a Rússia i reforçar la seguretat al flanc oriental”, ha dit Biden en una piulada després de la reunió amb els líders europeus.

A l’espera de Biden

Els EUA està liderant les converses diplomàtiques amb el Kremlin. En una reunió a Ginebra divendres passat, el ministre d'exteriors rus, Sergei Lavrov, va demanar a Blinken que presentessin per escrit la resposta a les seves demandes. Des de desembre, Moscou exigeix a l’OTAN que aturi la seva expansió cap a l’est d’Europa. Washington es va comprometre a presentar en els pròxims dies una proposta amb "idees" per resoldre el conflicte
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —