La reunió entre Antony Blinken i Sergei Lavrov ha tingut lloc a Ginebra
Per Redacció
Publicat el 21 de gener 2022

El secretari d'Estat nord-americà Antony Blinken ha subratllat avui, després de reunir-se amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, que Rússia continua tenint la possibilitat de triar el camí de la diplomàcia, però que si tria el conflicte en relació amb Ucraïna "hi haurà greus conseqüències i condemna internacional".

"Els Estats Units i Europa estan a punt per a trobar-se amb Rússia en qualsevol d'aquests dos camins", ha advertit Blinken en la roda posterior a la trobada que han mantingut amb el ministre d'Exteriors rus, a qui ha transmès que Washington i els seus aliats europeus "continuaran fent costat a Ucraïna".

"Hem escoltat (Lavrov) repetir que no tenen la intenció d'envair Ucraïna, però hi ha coses que tots veiem, per la qual cosa li he dit que per convèncer el món podrien fer tornar les forces que tenen a la frontera i seguir compromesos amb la via diplomàtica, com han fet avui", ha assegurat Blinken.

El secretari d'Estat considera contradictori que Rússia defensi la voluntat de resoldre les tensions entorn d'Ucraïna a través de la diplomàcia, però que al mateix temps continuï reforçant la presència militar a la frontera amb Ucraïna.

El diàleg d'uns noranta minuts a l'Hotel Wilson de Ginebra ha estat "franc i substanciós", ha destacat Blinken, que ha insistit davant Lavrov que els EUA i els seus aliats consideraran una "invasió" qualsevol tipus d'incursió de tropes russes en territori ucraïnès. Una acció d'aquest tipus seria resposta de manera "ràpida, enèrgica i unificada" per part del seu país i l'Aliança Atlàntica, ha assegurat.

Al costat de la resta d'aliats europeus, Estats Units "està compromès a buscar espais per a la diplomàcia i el diàleg, però també serem ferms a assegurar-nos que hi haurà conseqüències importants" en cas que Rússia opti per la via militar, ha afirmat. Blinken ha recordat que Rússia "té amplis antecedents d'agressions", inclosos ciberatacs.

El cap de la diplomàcia estatunidenca ha assegurat, per altra banda, que Estats Units ha escoltat en la trobada d'avui, com en anteriors setmanes, les preocupacions de Rússia en matèria de seguretat "i està preparat per a atendre-les amb un esperit de reciprocitat". La reunió "ha estat més un intercanvi de punts de preocupació que una negociació", ha subratllat.

En relació a la demanda russa que l'OTAN es comprometi al fet que Ucraïna mai entrarà en aquest Aliança, Blinken insisteix que "el poble ucraïnès és qui ha d'escriure el seu futur, i en aquest sentit no hi ha espai per a la discussió".

Encara que Blinken ha admès que no s'han aconseguit grans progressos en el diàleg d'avui, sí que ha dit que "Lavrov té ara una millor comprensió de la nostra posició i viceversa".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —