Abraçada
Per Sara Santana i Rafa L. Recuenco
Publicat el 04 de febrer 2022

175 vots a favor van fer possible ahir l’aprovació de la reforma laboral. La votació va generar una gran expectació fins l’últim minut, quan entre aplaudiments de la bancada dreta del Govern, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, explicava que hi havia hagut un error en el recompte. 

Finalment, la reforma s’aprovava: el diputat per Càceres del PP, Alberto Casero, va votar, telemàticament i per error, a favor de la mesura. Després de veure el justificant de vot, Casero es va apropar al Congrés per intentar esmenar l’error, però no el van deixar emetre el seu vot novament, tot i explicar el problema a Batet. Tant el PP com Vox han amenaçat amb prendre mesures penals i acudir al Tribunal Constitucional.

Aquest “error telemàtic” va permetre l’aprovació de la reforma laboral, després que els diputats d'UPN (Sergio Sayas i Carlos García Adanero) trenquessin amb la disciplina de vot i votessin en contra de la decisió del partit. La direcció d'UPN ja ha demanat a Sayas i García que entreguin les seves actes de diputat. “Han danyat la imatge d'UPN”, ha manifestat el president del partit, Javier Esparza. 

Nacionalistes en contra 

Després de dies de negociacions i inseguretat, les deliberacions amb el Ministeri de Treball de Yolanda Díaz, que s’havien multiplicat durant el cap de setmana i els últims dies, no han sigut suficients per convèncer els nacionalistes com ERC, PNV, CUP i EH-Bildu, que han votat “no”. Tot i les millores que plantejava la reforma com ara la reformulació dels contractes formatius, límits als contractes temporals i el progrés en el marc dels ERTO, no han bastat per convèncer els partits independentistes, que l’han considerat insuficient.

ERC, va presentar dijous una declaració conjunta, amb aquests tres partits, contra la reforma. En aquest comunicat van explicar que només hi donarien suport si es presentava com a projecte de llei per poder introduir mesures més ambicioses, com la indemnització per acomiadament improcedent o la prioritat dels convenis nacionals per sobre dels estatals. Malgrat la negativa del PSOE a incloure aquestes demandes, la reforma compta amb el vistiplau de la Comissió Europea. 

Una llei "favorable" que no acaba amb la reforma Rajoy

“És un avenç, ja que els treballadors recuperen el dret a la negociació col·lectiva”, assegura al Diari de Barcelona la Dra. Mónica Melle, professora titular d'Economia Financera a la Universitat Complutense de Madrid. La docent assenyala que la reforma laboral “afavoreix la creació d’ocupació de millor qualitat, ja que incentiva els indefinits amb l’objectiu d’acabar amb la temporalitat”.

A més, afegeix que “aborda la precarietat laboral, ja que aconseguirà pujades salarials dels treballadors més vulnerables”. Segons calcula la UGT, en alguns casos aquesta pujada podria correspondre a un augment de salari de 12.000 euros més a l’any. 

Pel que fa a l’oposició a la mesura per part de les forces polítiques que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez, “segurament sigui perquè no s’han llegit el text del que votaven” atès que “a cap no els he sentit criticar el contingut de l’acord”, afirma Pepe Álvarez, secretari general de la UGT.

El sindicalista considera que les crítiques expressades “per no votar la reforma, que és favorable i que deroga part de la reforma del PP, és el mateix que donar suport a la reforma del 2012 de Mariano Rajoy”. Respecte a les futures mesures laborals, Álvarez ha manifestat que els sindicats, la patronal i el Govern “han de posar-se a treballar per derogar tot allò que té a veure amb l’acomiadament”.

“És un desastre que tinguem un país on l’acomiadament no està casualitzat, és barat, i la manera de resoldre els expedients deixa indefensos els treballadors i les treballadores.”, ha lamentat el secretari general de la UGT. La CEOE no ha volgut respondre les preguntes del Diari de Barcelona

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —