L'Eurodrama no s'acaba amb Benidorm
Publicat el 31 de gener 2022

No hi ha euroselecció sense eurodrama. I enguany no ha estat una excepció. Dos dies després que es confirmés que ni el pit gegant de Rigoberta Bandini ni les panderetes de les gallegues Tanxugueiras aniran a Eurovisió, el resultat de la final del Benidorm Fest segueix portant cua.

Les dues favorites per representar Espanya al festival d’Eurovisió d’enguany eren, segons les cases d’apostes, Tanxugueiras i Rigoberta Bandini. La catalana, de fet, era l’artista que havia arribat a la semifinal amb una millor puntuació en les semifinals celebrades durant la setmana passada. Però Chanel va ser qui finalment va guanyar el festival i va endur-se el bitllet cap a Torí.

 

Abans de res, però, cal posar xifres al resultat de la final. El jurat professional, que aportava el 50% dels vots, va atorgar la primera plaça a Chanel amb 51 punts, pels 46 de Rigoberta Bandini i 30 de Tanxugueiras, que van deixar a la cinquena plaça. Les favorites del jurat demoscòpic i el vot popular, en canvi, van ser Tanxugueiras, amb 60 punts, i 45 en van obtenir Bandini i Chanel. D’aquesta manera, tot i que Bandini i especialment Tanxugueiras, eren les escollides pel públic, el vot del jurat va fer que la balança s’inclinés a favor de Chanel.

Que les xarxes s’incendiessin era del tot previsible, sobretot tractant-se d’un esdeveniment amb una comunitat digital molt activa. Tant de fum va treure Twitter que l’artista guanyadora va reconèixer, el dia següent, que s’havia hagut de desinstal·lar la xarxa social arran de la quantitat de missatges d’odi que havia rebut. La contra-reacció, per part també de les altres dues candidates, va ser posar-se a costat de Chanel. De fet, una prova del bon ambient entre elles és la promesa entre Chanel i Rigoberta Bandini, totes dues catalanes, de quedar per fer una calçotada.

La indústria darrere la proposta de Chanel

Les mirades, doncs, s’han centrat en el jurat. Com pot ser que votés tan diferent a com ho va fer el públic des de casa seva? Hi ha algunes veus que apunten a la necessitat que tenia RTVE que qui anés al festival en representació d’Espanya fos algú com Chanel.

Per què Chanel? Segons recull Analía Plaza a El Periódico de España, Chanel, desconeguda per tothom fins fa un mes i que debutava al món de la música amb SloMo malgrat dur anys de carrera artística, té una maquinària empresarial molt més potent que no pas les altres dues principals candidates. El fet de venir amb tot un equip darrere fa que el candidat a Eurovisió, un concurs que acaba significant un gran negoci per a les productores, hagi de tenir en certa manera el suport de la corporació, apunta en Josep Manuel Silva, que va ser-ne conseller. 

L’esquerra vol aprofitar l’onada mediàtica

Més enllà de les xarxes, però, la polèmica ha arribat al Congrés dels Diputats. Galícia en Comú i el BNG han presentat preguntes al Consell d'RTVE envers el criteri del jurat per escollir Chanel en lloc de Tanxugueiras. També la secció sindical de Comissions Obreres de la corporació ha demanat deixar sense efecte l’elecció de Chanel davant “presumptes irregularitats importants” en el procés de selecció.

Més enllà de la polèmica sobre l’elecció de la representant, durant les darreres setmanes, el Benidorm Fest ha estat molt més en boca de tothom que no pas ho estaven la resta de processos de selecció dels altres anys. Tota aquesta repercussió mediàtica ha arribat també a la política, i personalitats polítiques de l’esquerra s’han volgut apropiar i sumar a la febre mediàtica darrere de Rigoberta Bandini i Tanxugueiras. D’aquesta manera, la vicepresidenta Yolanda Díaz, s’ha sumat al carro del grup gallec.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, també va voler aprofitar l’onada Bandini per citar-la en un acte de campanya per les eleccions de Castella i Lleó, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reivindicar-la també a través del seu Instagram. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ada Colau (@adacolau)


I la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va utilitzar Twitter per felicitar-se de que la música feminista tingués un lloc a Eurovisió, amb Tanxugueiras i Rigoberta Bandini.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —