L'Europol tanca DarkMarket, el mercat il·legal més gran de la internet fosca - Diari de Barcelona
Ciberdelinqüència
L'Europol tanca DarkMarket, el mercat il·legal més gran de la internet fosca
Gairebé 500.000 usuaris hi intercanviaven diàriament grans quantitats de diners per droga, bitllets falsos o targetes de crèdit

DarkMarket, el mercat il·legal més gran del món allotjat en la internet fosca. Gairebé 500.000 usuaris hi intercanviaven diàriament grans quantitats de diners per droga, bitllets falsos o targetes de crèdit, ha estat desconnectat en una operació transfronterera coordinada per l'Europol.
L'agència europea ha explicat aquest dimarts en un comunicat que DarkMarket és ja inaccessible gràcies a l'operatiu en el qual van participar principalment Alemanya, Austràlia, Dinamarca, Moldàvia, Ucraïna i diverses agències policials del Regne Unit i els Estats Units. Així, es posa fi al mercat il·legal més gran de béns prohibits establert en la web fosca.
Segons dades de l'Europol, acollia a uns 2.400 venedors actius que oferien els seus productes a gairebé 500.000 usuaris, la qual cosa va permetre que al llarg dels anys en què la web ha estat funcionant s'hagin realitzat més de 320.000 transaccions per un valor de 140 milions d'euros, si es té en compte el tipus actual de canvi de criptomonedas com ara bitcoins.
La recerca que va portar al tancament de DarkMarket va durar diversos mesos, pràcticament tot el 2020, i dilluns es va fer el primer pas públic, amb la confiscació a Moldàvia i Ucraïna de 20 servidors durant una gran acció policial coordinada des de la Haia per l'Europol.
Un detingut
Un home de 34 anys, procedent d'Austràlia, va ser arrestat a la frontera entre Alemanya i Dinamarca per la policia alemanya, que també està tractant de rastrejar als proveïdors i compradors que estaven actius a DarkMarket, sobre la base de les dades confiscades en aquest operatiu.
La recerca alemanya és resultat d'una operació anterior sobre un centre de dades on s'allotjaven múltiples xarxes il·legals, entre elles DarkMarket, i que estava situat en un antic búnquer de l'OTAN, un centre de dades de ciberdelinqüència descobert el setembre de 2019 en una ciutat en el sud-oest de Koblenz.
L'Europol va brindar suport operatiu especialitzat a les diferents autoritats mobilitzades contra DarkMarket, a més d'una anàlisi avançada que va ajudar els alemanys a identificar i localitzar al presumpte administrador de la web, i va coordinar els treballs transfronterers que van involucrar a diversos països. Resultat: el tancament d'una de les webs il·legals més actives del món.

