L’Everest: tancat als escaladors però amb més públic que mai
Per Redacció
Publicat el 22 de maig 2020
Temps de lectura 2 minuts

El descens global en els nivells de contaminació a causa del confinament —gairebé universal— per la pandèmia ha resultat avui en una nova imatge del ressorgiment de la natura, aquesta vegada al Nepal. Per primera vegada en dècades es pot veure directament el cim de l’Everest. Els últims dies s’ha pogut fotografiar el sostre del món des de la població de Chobar, a la vall de Katmandú, que és a uns dos-cents quilòmetres de distància. A més, durant aquests dies i des de l’altra banda de la serralada, un equip d’escaladors xinès remunta el cim per primera vegada des de l’inici de la crisi sanitària. L'equip farà un estudi sobre l’alçada actual de la muntanya, fet que indicarà les conseqüències ecològiques del canvi climàtic. 

La claredat del cel de l'Índia ja va ser notícia durant les primeres setmanes de pandèmia quan les fotografies de l’Himàlaia preses des del país asiàtic van començar a córrer per la xarxa. Ara la serralada torna a ser notícia, il·lustrada amb fotografies com la d'Abhushan Gautam, protagonista d’aquest anunci de la pàgina de Facebook "Everest Today": “La reducció de l’emissió de vehicles a causa del confinament per la Covid-19 ha netejat l’aire del Nepal i del nord de l'Índia. Tant que per primera vegada en molts anys la muntanya de l’Everest es pot veure des de la vall de Katmandú, tot i que es troba a 200 km”.


Expedició científica al sostre del món

Aquesta foto ha estat presa mentre a l’altra banda de la serralada, un equip finançat pel govern xinès ascendeix el vuit mil per tal de realitzar un estudi sobre la seva alçada actual. Tot això després d’un primer intent en què degut al mal temps l’equip va haver de tornar enrere cap al campament base. El grup és de camí altra vegada i té previst arribar al cim demà, si el clima ho permet, segons comenta Wang Yongfeng, subdirector del centre administratiu de muntanyisme de l’Administració General de l’Esport. 

El cim va ser tancat als escaladors particulars per les administracions tant de la Xina com de Nepal a l’inici de la crisi sanitària, ja que les condicions de l’ascens, durant el qual els grups poden passar setmanes amuntegats en campaments a gran alçada i sense accés a assistència mèdica, tenen un gran risc de propagació del virus. Tanmateix, aquesta és una mesura que va implicar problemes econòmics pels guies xerpes nepalesos, ja que van perdre el que és pràcticament el seu únic ingrés: guiar turistes a través de rutes de senderisme a gran altitud.

L'estudi xinès sobre l’alçada de l’Everest ajudarà a determinar de quina manera el canvi climàtic està afectant el cim. També aportarà informació sobre la profunditat de la neu, el clima i la velocitat del vent. El govern xinès, a més, ha aprofitat que la muntanya és deserta per retirar la brossa d’aquest i d’altres cims.

Camp base de l'equip xinès. Font: AP

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —