Evo Morales torna a Bolívia després de gairebé un any a l'Argentina
Per EFE
Publicat el 09 de novembre 2020

L’exmandatari bolivià Evo Morales (2006-2019) ha creuat avui la frontera amb Bolívia després de gairebé un any vivint a l’Argentina. Ho ha fet en un acte que ha comptat amb el president argentí, Alberto Fernández. “No dubtava que tornaríem, però no estava segur que fos tan aviat, un fet tan històric i indèdit, gràcies a la unitat del poble bolivià i de moltes autoritats i exautoritats del món”, declarava Morales des del pont que connecta la ciutat argentina de La Quiaca amb la localitat de Villazón a Bolívia, on centenars de persones celebraven el seu retorn.

Just després de concloure la compareixença, Morales ha enfilat el camí del pont acompanyat de Fernández, que se n’ha acomiadat amb una abraçada afectuosa abans de creuar la frontera. L’antic líder bolivià ha continuat fins a la localitat boliviana fins a perdre’s entre una multitud formada per milers dels seus seguidors, que l’han acompanyat fins a Cochabamba.

Morales posa d’aquesta manera punt i final a la seva estada a l’Argentina, on va arribar el mes de desembre de l’any passat per demanar refugi després d’una sortida traumàtica de Bolívia entre acusacions de “cop d’estat”.

Un “record bonic” de l’Argentina

Durant la seva breu intervenció abans de creuar el pont, Morales ha agraït l’ajuda del govern argentí durant els 11 mesos que ha durat la seva estada, en què s’ha sentit “com a casa”. “Això mai no ho oblidarem, m’he sentit com a casa, part de la meva vida queda a l’Argentina. No m’he sentit abandonat. Ha estat una història bonica, un record bonic”, ha afirmat l’antic cap d’estat bolivià, que també ha donat les gràcies al govern mexicà d’Andrés Manuel López Obrador.

A més, Morales ha fet balanç dels seus 13 anys com a president de Bolívia, en els quals el seu govern ha garantit “la soberania i independència d’un estat” i la “dignitat del poble”. També ha afegit que ajudarà el nou executiu de Luis Arce. “Som la pàtria gran, un poble que treballa en solidaritat, però també complementarietat. Compartiré la meva experiència, la lluita segueix mentre existeixin l’imperialisme i el capitalisme”, ha conclòs Morales.

L'expresident de Bolívia Evo Morales, acompanyat del presidente argentí, Alberto Fernández

Defensa d’una “pàtria gran” a l’Amèrica Llatina

Durant la seva compareixença, Morales ha estat acompanyat del president argentí, Alberto Fernández, un dels líders regionals que va estar present a la investidura de Luis Arce com a nou president bolivià el passat diumenge. “És molt bonic estar a la Quiaca, el motiu és assegurar-nos que el nostre estimat company i germà Evo Morales torni a la seva pàtria, de la qual mai hauria d’haver sortit i on mai hauria d’haver estat maltractat”, ha subratllat el mandatari argentí.

En aquest sentit, Fernández ha manfiestat que en els últims quatre anys “l’Amèrica Llatina s’ha desintegrat en individualitats” i ha defensat la unió de tots els països de la regió en una mateixa “pàtria gran”, per créixer en justícia i desenvolupament “no per a alguns, sinó per a tothom”. “És el deure de cadascun de nosaltres socórrer aquells pobles que es vegin amenaçats o directament ferits per aixecaments com el que van sufrir Evo i Bolívia fa un any. Estic molt feliç d’haver-li pogut donar la mà i donar-li alberg”, ha destacat Fernández.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —