Explosió Beirut
Per EFE i Redacció
Publicat el 04 d’agost 2020

El govern libanès ha anunciat l'arrest domiciliari dels encarregats de l'emmagatzematge de 2.750 tones de nitrat d'amoni que, segons les primeres recerques, serien l'origen de la devastadora explosió d'ahir al port de Beirut. Tragèdia que ha deixat almenys 100 morts i milers de ferits.

La ministra d'Informació libanesa, Manal Abdelsamad, ha dit en roda de premsa després d'una reunió extraordinària del Gabinet, que les "autoritats competents" s'encarregaran de prendre totes les mesures legals per a aplicar l'arrest domiciliari i vigilar als responsables.

L'arrest es produeix dins de l'estat d'emergència de quinze dies decretat per les autoritats i a l'empara de la Llei de Defensa Nacional ordenant a l'autoritat militar l'arrest de qualsevol responsable per l'emmagatzematge del nitrat i la seva custòdia des del juny del 2014 a l'agost de 2020, segons ha informat la Presidència.

El primer ministre Hasan Diab ja va revelar ahir mateix que l'origen va ser la deflagració d'un carregament de 2.750 tones de nitrat d'amoni guardat sense les precaucions necessàries des del 2014. L'incendi del magatzem previ a l'explosió es va produir per causes desconegudes però la deflagració del fertilitzant va generar l'efecte d'una bomba que es va fer sentir en tota la capital libanesa i va destruir completament les instal·lacions del port.

El Consell de Ministres també ha ordenat assistir les famílies els habitatges de les quals s'han vist afectades o destrossades i acollir-les en escoles o hotels de la capital, a més d'oferir compensacions a les víctimes.

Més de cent morts i milers de ferits

La mponent explosió va fer tremolar Beirut. Al cel, una gran columna de fum de color vermellós. A terra, l'infern: com a mínim, més de 130 morts i prop de 5.000 ferits, segons les autoritats libaneses. El primer ministre, Hassan Diab, parla de "catàstrofe". "Els responsables en pagaran les conseqüències", avisava en un compareixença televisiva.

Un 20% de la població, sense casa

L'incident, que va tenir lloc a les 17:15 aproximadament (hora peninsular), va provocar una doble forta deflagració que s'ha sentit a tota la ciutat i els seus suburbis. El president libanès, Michel Aoun, ha decretat l'estat d'emergència durant dues setmanes i ha ordenat a les Forces Armades que realitzin patrulles en les zones més afectades per la gran explosió. Des d'avui ja s'ha declarat l'inici d'un dol nacional. 

El Governador de la capital, Maruan Abboud, ha anunciat que hi ha com a mínim un centenar de persones que encara no han pogut ser ubicades. A més, entre 200.000 i 250.000 persones s'han quedat sense casa. L'administració està treballant per proveir "menjar, aigua i habitatge" als afectats. Abboud també ha situat les pèrdues econòmiques al voltant dels 3.000 i 5.000 milions de dòlars. 

Els primers indicis apunten que es tractaria d'un accident, tot i que la investigació segueix oberta i les autoritats encara no han confirmat quin hauria estat el motiu de la deflagració.


Imatges difoses a les xarxes socials mostren la detonació i un gran núvol amb forma de fong elevant-se en el cel, provocant una ona expansiva que ha afectat molts barris de la ciutat -l'explosió s'ha sentit, fins i tot, a la illa de Xipre, a uns 200 quilòmetres mar endins- i ha provocat danys materials. Columnes de fum blanc i també de color vermellós s'han elevat sobre l'àrea del port, a la costa mediterrània.

Malgrat que les principals hipòtesis és que es tracti d'un accident, alguns mitjans han especulat amb la possibilitat que fossin la conseqüència d'un atac d'Israel contra el moviment xiïta de Hezbollah. Sigui com sigui, el Govern ha ressaltat que els culpables "pagaran per allò que han fet". Israel ha negat qualsevol vinculació amb l'incident.

Imatges del port de Beirut després de l'explosió. Font: EFE

Imatges del port de Beirut després de l'explosió. Font: EFE

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —