L'historiador Josep Calvet mostra una fotografia que apareix a l'exposició 'Pallaresos deportats als camps nazis' de Conxita Grangé, l'última supervivent catalana de Ravensbrück, amb la seva família
Per ACN
Publicat el 27 de gener 2022

L'historiador Josep Calvet ha tret a la llum la història de divuit pallaresos als quals van deportar als camps nazis (disset homes i una dona). L'exposició 'Pallaresos deportats als camps nazis', que es podrà veure a partir d'avui fins a finals de març a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, dona a conèixer la història de gent oblidada i que, en molts casos, fins i tot els seus familiars desconeixien.

Calvet ha dit que aquesta mostra i el llibre que recull aquestes vivències també volen ser un homenatge a aquests pallaresos oblidats per la història. La mostra també inclou la història de Conxita Grangé, l'última supervivent catalana de Ravensbrück.


 

Josep Calvet ha dut a terme aquesta investigació gràcies a la beca de recerca Jesús Castells que convoca l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Calvet ha explicat que s'ha estudiat molt sobre la Guerra Civil al Pallars i al Pirineu, però s'ha oblidat el període de l'exili i la deportació. Ara, amb aquest estudi, ha volgut "treure de l'oblit aquestes persones i tractar de reconstruir la seva trajectòria de vida".


Milers de catalans van ser enviats a camps de concentració i extermini nazis, i ara l'historiador Calvet s'ha centrat en reconstruir la vida dels deportats que havien nascut al Pallars. Un total de divuit persones que entre 1940 i 1944 van haver de patir l'horror dels camps de Mauthausen (Àustria), Ravensbrück (Alemanya) i Buchenwald (Alemanya).

A aquestes divuit persones les van detenir perquè formaven part de Companyies de Treballadors Estrangers quan l'exèrcit alemany va envair França l'any 1940, o perquè eren membres d'organitzacions de resistència als nazis. Onze dels deportats van ser assassinats, mentre que set van aconseguir sobreviure.

L'estudi de Calvet, que ara s'ha convertit en exposició i llibre, ha posat noms i cognoms a aquests pallaresos, i també ha servit per actualitzar les bases existents incorporant lloc de naixement i residència.

18 pallaresos deportats als camps nazis

Miquel Amorós Roca (Isona), Miquel Batalla Subarroca (Covet), Feliu Cierco Castell (Sarroca de Bellera), Antoni Cirera Chimenis (Sant Salvador de Toló), Josep Cubiló Saurina (La Pobla de Segur), Josep Figuera Sanuy (Guàrdia de Tremp), Francesc Gimeno Eroles (Viviez), Francisco Gómez (Tremp), Conxita Grangé Beleta (Espui), Feliu Jaumot Montané (La Pobleta de Bellveí), Josep Juanico Mateu (Sarroca de Bellera), Josep Masanés Mestres (Isona), Josep Mestre Tartera (Llordà), Baltasar Nebot Pujol (Tremp), Josep Roca Roca (Sant Miquel de la Vall), Josep Saurí May (Moror), Miquel Sorigué Segú (Aramunt), Manuel Suranell Bosor (Senterada).

De cada persona se n'ha fet una biografia que inclou els anys que van viure al seu poble, la seva participació en la Guerra Civil espanyola, la seva vida a França, la seva estada al camp de concentració nazi i, en el cas dels supervivents, com van reconstruir la seva vida un cop alliberats dels camps.

Calvet ha insistit en el fet que divulgar estudis com aquest ha de servir d'homenatge als deportats com a lluitadors per la llibertat, i a preservar la memòria i facilitar la presa de consciència col·lectiva.

Per Marta Lluvich

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —