Els expresidents de CaixaBank i Repsol es desvinculen de Villarejo a l'AN - Diari de Barcelona

L'expresident de CaixaBank, Isidre Fainé, i el de Repsol, Antoni Brufau, s'han desvinculat aquest divendres de la contractació de l'excomissari José Manuel Villarejo els anys 2011 i 2012 per espiar l'expresident de Sacyr, Luis del Rivero, que pretenia fer-se amb el control de Repsol amb l'ajuda de la petrolera Pemex.
L'instructor del cas 'Tàndem', Manuel Gacía-Castellón, creu que van pagar 389.400 euros a Villarejo per frustrar la compra. Segons fonts presents a la declaració, Fainé ha negat cap irregularitat en la contractació de l'empresa Ceny, propietat de Villarejo, mentre que Brufau ha afirmat que ell no es va encarregar de fer la contractació ni el pagament del "proveïdor" i no tenia coneixement de la contractació de Villarejo.
Han reconegut que van acordar investigar la constructora Sacyr i Pemex
L'expresident de CaixaBank Isidre Fainé i el president de Repsol, Antonio Brufau, han reconegut que van acordar investigar el moviment de la constructora Sacyr i Petróleos Mexicanos (Pemex) sobre la petroliera pel "perill" que suposava, encara que han rebutjat que coneguessin que s'havia contractat l'excomissari José Villarejo.
Segons han informat a Efe fonts jurídiques, Fainé ha explicat que sempre es va fiar del seu homòleg a Repsol, mentre que Brufau ha aclarit que la contractació del grup de Villarejo, Cenyt, va ser dirigida pel llavors cap de seguretat de la petroliera, Rafael Araujo, i ha insistit que, com a president, estava molt per sobre d'aquests temes.
Aquesta peça separada del cas sobre els negocis de l'excomissari se centra en el denominat "projecte Wine", desenvolupat entre 2011 i 2012, i investiga si Repsol i CaixaBank van acudir a Villarejo per desarticular "una estratègia de sindicació" de l'expresident de Sacyr Luis del Rivero "per associar-se amb Pemex" i aconseguir "gairebé un terç" de les accions de la petroliera.
Imputats per un presumpte delicte de suborn
Després d'una primera ronda de declaracions a la fi del passat any, aquest divendres han comparegut davant l'Audiència Nacional Fainé i Brufau, tots dos imputats per un presumpte delicte de suborn en aquesta causa sobre el presumpte espionatge a Del Rivero.
El primer a sotmetre's a l'interrogatori de les parts ha estat Fainé, que en l'època dels fets era a més vicepresident de Repsol i que actualment està al capdavant de la Fundació Bancària La Caixa.
A la seva declaració com investigat, que ha durat prop d'una hora, l'expresident de CaixaBank ha relatat que Brufau li va comentar que seria convenient tenir més informació empresarial sobre el pacte Sacyr-Pemex, per poder respondre al moviment des d'una dimensió corporativa.
En aquest sentit, apunten fonts properes a Fainé, ha dit que Brufau li va informar que Repsol ja tenia contractat un encàrrec, portat pel seu director de seguretat corporativa, i que li va proposar compartir la informació.
Paper clau dels caps de seguretat d'ambdues companyies
Aquest flux d'informació es canalitzaria a través dels caps de seguretat d'ambdues companyies, Araujo del costat de Repsol, i Miguel Ángel Fernández Rancaño, per CaixaBank.No obstant això, Fainé ha recalcat que no va participar en la selecció, ni en la contractació, ni en el pagament del proveïdor, i tampoc tenia la més mínima idea de l'empresa que la petroliera havia contractat ni de qui era Villarejo o que pogués ser un funcionari de policia en actiu.
Fonts jurídiques assenyalen que Fainé, que ha afirmat que no van parlar de la idea de compartir les despeses generades per aquests treballs, no ha pogut recordar si va informar d'aquesta qüestió a el seu "número dos" en l'entitat, Juan María Nin.
Sobre la relació amb el qual anés cap de seguretat del banc, ha indicat que Fernández Rancaño no li va comentar cap informació rellevant, i que només rebia d'ell informes trimestrals que incloïen altres assumptes problemàtics per a l'entitat, com a estafes.
Contractar Cenyt fou idea del cap de seguretat
Després de Fainé, que ha abandonat l'Audiència Nacional acompanyat d'una desena de persones, ha arribat el torn de Brufau, que ha admès haver suggerit a l'expresident de CaixaBank que les dues àrees d'intel·ligència corporativa treballessin de forma conjunta respecte a la maniobra de Sacyr i Pemex.
Ha recordat així que en aquell moment hi havia un pacte que es considerava hostil fins al punt que alguns accionistes importants de Sacyr estaven en contra, entre ells, l'empresari Juan Abelló, com així ho va manifestar abans d'un consell d'administració de setembre de 2011.
D'aquí la importància d'avisar a Fainé, com a accionista important de Repsol i vicepresident de la petroliera, del perill que suposava la constructora de Del Rivero. No obstant això, ha recalcat Brufau, va anar el cap de seguretat l'encarregat de decidir a quina empresa contractar.
No sabia que l'empresa fos Cenyt ni qui era Villarejo
El president de Repsol ha manifestat a més que ni sabia que l'empresa fos Cenyt ni qui era Villarejo, i ha negat haver donat qualsevol tipus d'ordre a Araujo, que tampoc li informava directament i del que mai li va arribar gens."Mai de la vida vaig donar instrucció alguna en aquest sentit", ha reiterat Brufau, que a la pregunta de la Fiscalia Anticorrupció de si coneixia a Villarejo, ha respost: "rotundament no".
Amb la seva declaració conclouen els interrogatoris fixats fins avui.Tant Brufau com Fainé van ser imputats el passat mes pel magistrat, que entén que "probablement" en alguna de les converses que el president de Repsol va mantenir amb l'ex de CaixaBank "van acordar compartir aquesta informació, donada la confluència d'interessos".

