Material sensible
Per Irene Reverte i Helena Oset
Publicat el 05 de maig 2021

Del 13 d’abril al 28 de maig de 2021 s’exposa a la Casa Elizalde de Barcelona la tercera edició de “Material Sensible”, un projecte dissenyat per l’àrea educativa de la Fundació Photographic Social Vision en col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet. L’exposició agrupa fotografies preses per vuit persones que van patir abusos sexuals quan eren menors d’edat i culmina un taller de sis mesos en què han après a canalitzar la seva experiència a través de la fotografia.

A més de l’exposició, han organitzat una sèrie de xerrades i visites comentades on donen veu a aquest tipus d’abusos, que segons el Consell Europeu afectaria un de cada cinc nens al nostre continent. “Cada persona viu l’abús d’una manera, i les fotografies reflecteixen aquesta varietat”, afirma un dels participants.

Els autors de les fotografies són adults de diverses edats i procedències que van començar el taller el setembre passat, després d’haver assistit a teràpies individuals i/o grupals. El fet de trobar-se en una fase avançada del procés de recuperació, juntament amb l’acompanyament psicològic que han rebut durant les sessions, els ha permès obrir-se més fàcilment i exposar les seves obres davant del públic.

 

Avançant en grup

La Núria Grau, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, ha acompanyat els participants en el procés de revisió íntima amb sessions cada dues setmanes. D’aquesta manera, ha complementat la tasca de l’organització Photographic Social Vision, que des de fa uns anys organitza tallers de fotografia participativa amb finalitats terapèutiques. “Pensar que no som els únics és el que fa especial la teràpia de grup”, afirma la Paola Vanegas, una de les participants del projecte.

Les fotografies exposades, acompanyades també per textos i frases de les víctimes, són un reflex suggerent i metafòric de les agressions viscudes. Culpa, dolor i ràbia són les emocions més presents a les imatges, on fins i tot apareixen els llocs on van patir els abusos. L’Abel Parra, que mai s’havia interessat per la fotografia, assegura que aquest taller no li ha permès recuperar-se completament, però sí integrar dins seu allò que va viure. “Al final són imatges que expliquen el que jo veia per dins”, explica.

L’objectiu de l’exposició, més enllà d’ajudar les víctimes a canalitzar la seva experiència, és donar veu a un fenomen que sovint queda invisibilitzat. Per aquest motiu, s’organitzen tant xerrades obertes al públic com visites guiades per a escoles, on la reacció dels infants és especialment rellevant per detectar possibles víctimes d’abusos sexuals.

Trencar el silenci

Segons dades facilitades per la Fundació Vicki Bernadet, un 60% dels menors que han patit abusos sexuals mai no reben ajuda i el 90% no dirà res fins a l'edat adulta. A més de la vergonya i el desconeixement, el fet que entre el 80% i el 85% dels abusos sexuals infantils es produeixen dins l'entorn de confiança fa que les víctimes allarguin el silenci durant més temps. Des de la FVB asseguren que iniciatives com la de “Material Sensible” fan que cada cop rebin un perfil de víctimes més joves, tot i que “encara queda molt camí per recórrer”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —