Manifestació de supremacistes blancs a Charlottesville el 2017.
Publicat el 08 de juny 2020

Nombrosos col·lectius i polítics demòcrates han denunciat a les xarxes la permissivitat de Facebook amb els grups de supremacistes blancs durant els darrers dies. Aquestes denúncies arriben després que el director de Facebook, Mark Zuckerberg, critiqués Twitter per contradir Donald Trump i apliqués polítiques de verificació de fets (fact-checking en anglès) en contra del president estatunidenc.

Alguns membres del partit Demòcrata, com la congressista Alexandria Ocasio Cortez, han denunciat públicament la tolerància de Facebook amb grups extremistes, especialment amb els supremacistes blancs. Tal com expressava Ocasio Cortez, la plataforma de Mark Zuckerberg ja ha estat qüestionada anteriorment ‎—tant per la premsa com pel mateix Congrés dels Estats Units‎— per deixar actuar lliurement a grups obertament racistes a la seva web.

La pugna entre Twitter i Trump

Durant els darrers anys, les xarxes s'han transformat en l'altaveu de nombroses reivindicacions i expressions polítiques, però també en un cau de falsedats. Des de notícies fins tuits oficials de la Casa Blanca, Facebook, Instagram i Twitter han servit per expressar-se políticament durant l'onada de protestes i reivindicacions de la darrera setmana.

Les plataformes, que normalment no es posicionen activament sobre les interaccions dels seus usuaris, també han alçat la veu per primer cop. Twitter va ser la primera a obrir el debat, quan a finals de maig va decidir respondre a un tuit del president estatunidenc Donald Trump. Trump, que acumula més de 80 milions de seguidors a Twitter, va utilitzar el seu perfil per difondre informació falsa sobre un possible frau electoral si augmentava el vot per correu durant les pròximes eleccions a causa del coronavirus.

Davant la situació actual, Twitter va citar a un dels tuits de Trump, verificant i contrastant les declaracions del president i demanant als usuaris que comprovessin la informació. Aquesta acció de verificació per part de la plataforma, la primera des que Trump va arribar a la presidència el 2016, va originar una pugna entre Twitter i la Casa Blanca, fins al punt que el president va decidir dictar una ordre executiva contra les xarxes socials. La intervenció de Twitter no va ser inesperada, però, ja que des de feia temps nombrosos mitjans i grups progressistes demanaven una acció de la plataforma sobre les afirmacions falses de Trump a Twitter.

Facebook, malparat per unes declaracions

Unes denúncies que venen de lluny

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —