Facebook, en el punt de mira per la permissivitat amb els supremacistes blancs - Diari de Barcelona

TECNOLOGIA
Facebook, en el punt de mira per la permissivitat amb els supremacistes blancs
La plataforma de Zuckerberg critica a Twitter per fer 'fact-checking' a Trump i col·lectius progressistes denuncien la falta de control de Facebook sobre els grups radicals
Nombrosos col·lectius i polítics demòcrates han denunciat a les xarxes la permissivitat de Facebook amb els grups de supremacistes blancs durant els darrers dies. Aquestes denúncies arriben després que el director de Facebook, Mark Zuckerberg, critiqués Twitter per contradir Donald Trump i apliqués polítiques de verificació de fets (fact-checking en anglès) en contra del president estatunidenc.
Alguns membres del partit Demòcrata, com la congressista Alexandria Ocasio Cortez, han denunciat públicament la tolerància de Facebook amb grups extremistes, especialment amb els supremacistes blancs. Tal com expressava Ocasio Cortez, la plataforma de Mark Zuckerberg ja ha estat qüestionada anteriorment —tant per la premsa com pel mateix Congrés dels Estats Units— per deixar actuar lliurement a grups obertament racistes a la seva web.
La pugna entre Twitter i Trump
Durant els darrers anys, les xarxes s'han transformat en l'altaveu de nombroses reivindicacions i expressions polítiques, però també en un cau de falsedats. Des de notícies fins tuits oficials de la Casa Blanca, Facebook, Instagram i Twitter han servit per expressar-se políticament durant l'onada de protestes i reivindicacions de la darrera setmana.
Les plataformes, que normalment no es posicionen activament sobre les interaccions dels seus usuaris, també han alçat la veu per primer cop. Twitter va ser la primera a obrir el debat, quan a finals de maig va decidir respondre a un tuit del president estatunidenc Donald Trump. Trump, que acumula més de 80 milions de seguidors a Twitter, va utilitzar el seu perfil per difondre informació falsa sobre un possible frau electoral si augmentava el vot per correu durant les pròximes eleccions a causa del coronavirus.
There is NO WAY (ZERO!) that Mail-In Ballots will be anything less than substantially fraudulent. Mail boxes will be robbed, ballots will be forged & even illegally printed out & fraudulently signed. The Governor of California is sending Ballots to millions of people, anyone.....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 26, 2020
Davant la situació actual, Twitter va citar a un dels tuits de Trump, verificant i contrastant les declaracions del president i demanant als usuaris que comprovessin la informació. Aquesta acció de verificació per part de la plataforma, la primera des que Trump va arribar a la presidència el 2016, va originar una pugna entre Twitter i la Casa Blanca, fins al punt que el president va decidir dictar una ordre executiva contra les xarxes socials. La intervenció de Twitter no va ser inesperada, però, ja que des de feia temps nombrosos mitjans i grups progressistes demanaven una acció de la plataforma sobre les afirmacions falses de Trump a Twitter.
Facebook, malparat per unes declaracions
La reacció sorpresa va ser la de Facebook. El director de la companyia, Mark Zuckerberg, va afirmar públicament que creia que Twitter no havia encertat intervenint en les publicacions de Donald Trump. En una entrevista a Fox News, Zuckerberg ha dit que Facebook té una "visió diferent" de la de Twitter sobre aquests casos i que no creu que les plataformes hagin de ser "uns àrbitres de la veritat".
Davant d'aquestes declaracions, nombroses persones han denunciat públicament la permissivitat de Facebook amb els grups supremacistes blancs i la lliure circulació de notícies falses.
Facebook's own researchers found that “64% of all extremist group joins are due to our recommendation tools" and that “our recommendation systems grow the problem.” Facebook VP for policy Joel Kaplan (known for throwing a party for Kavanaugh after confirmation) nixed any action. https://t.co/B1FvhYCe7F
— zeynep tufekci (@zeynep) May 26, 2020
Una de les veus més crítiques ha estat la de la congressista de Nova York Alexandria Ocasio Cortez. La demòcrata va manifestar en un tuit que les relacions entre Facebook i les organitzacions supremacistes i les campanyes de desinformació "no són cap ximpleria". A més, Ocasio Cortez va afegir que es tracten de "decisions d'alt nivell" i que "provenen de dalt".
Remember this?
— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) May 28, 2020
Facebook’s ties to white supremacy-linked orgs and sympathy for disinformation campaigns is not a small thing.
It is high level decision making, and appears to come from the top.
Rewatch this moment. Especially the end. It’s relevant to what‘s unfolding now. https://t.co/VgFO8vQ9MY
Unes denúncies que venen de lluny
Però aquesta no és la primera vegada que Facebook és en el punt de mira pel seu poc control dels grups extremistes. Acadèmics i altres demòcrates han assenyalat que Facebook com a companyia era conscient des d'un principi dels perills de polarització a la seva plataforma i que bona part d'aquests grups extremistes són suggerits pel mateix algoritme.
En aquesta línia, Tom Vietor, presentador del conegut "Pod Save America" i exportaveu de l'administració Obama, va explicar en un article al The Wall Street Journal en què informes interns de Facebook demostren que els mateixos directius de la companyia eren al cas de la polarització i divisió que generava la plataforma. "Els nostres algoritmes exploten l'atracció del cervell humà per a la divisió", diu una diapositiva d'una presentació interna de Facebook filtrada a la premsa.
Facebook is a broken, right-wing platform. This is the garbage that the @facebook algorithm force-feeds users every day while Mark pays lip service to free speech. https://t.co/AvXFzIEq28
— Tommy Vietor (@TVietor08) June 4, 2020
No és la primera vegada que apareixen a la premsa articles explicant la relació de Facebook i l'extrema dreta. Fa unes setmanes, per exemple, aquests grups supremacistes van utilitzar aquesta xarxa social per convocar manifestacions en contra el confinament a causa del coronavirus.
A més, la presència d'extrema dreta a Facebook no és només en el marc nord-americà. The Guardian va publicar aquesta última tardor que la companyia de verificació de fets de Facebook a Holanda, el mitjà neerlandès Nu.nl, va abandonar la col·laboració amb la plataforma justament per la seva permissivitat amb les notícies falses relacionades amb política.
Així doncs, mentre les xarxes s'omplen de reivindicacions antiracistes per les protestes de George Floyd, Zuckerberg es troba en l'ull de l'huracà, acusat de permetre que els grups supremacistes blancs s'expressin lliurement a la seva plataforma.

