Faldilles per la igualtat
Publicat el 07 de novembre 2020

A l'Institut Enric Borràs de Badalona, els alumnes de 2n de Batxillerat han anat a classe amb faldilla. També a l'Institut Manuel Carrasco i Formiguera més de la meitat dels alumnes de secundària s'han vestit amb faldilla. Trencant tota mena d'imposicions de gènere, noies i nois han lluït la peça de roba com a manifest de solidaritat amb el tiktoker de Bilbao Mikel Gómez. Ell va anar amb faldilla a l'institut per gust i motivat per altres nois que arreu del món es posaven aquesta peça per trencar estereotips de gènere. La resposta per part d'un professor va ser aturar la classe i fer-lo anar al psicòleg.

En Mikel explica al seu compte de TikTok que el psicòleg "em va preguntar si em sentia noia i li vaig dir que no, que no em poso cap gènere i que, si me n'he de posar un, sóc un tio". El vídeo on el jove de Bilbao fa pública la seva experiència s'ha fet viral a l'aplicació i ha generat un moviment de solidaritat que ha arribat fins als instituts catalans.

@mikelgmz

No me daba tiempo a contarlo todo☠️#parati

♬ original sound - Mikel Gómez

Els alumnes de l'INS Enric Borràs es van sumar a la reivindicació anant amb faldilla a classe "com a símbol del rebuig als estereotips de gènere".

L'Anna Pascual, professora de Geografia i Història de l'institut va entrar a primera hora a la classe de segon de batxillerat sense conèixer el moviment. Va veure que dos alumnes portaven faldilla, però no va dir res: "És un institut amb molta diversitat i jo també sóc una persona molt oberta de ment", explica al Diari de Barcelona.

Llavors va veure com anaven rient i fent-se comentaris entre ells, un li deia a l'altre "al final no t'has posat la faldilla!". L'Anna va entendre que s'havien posat d'acord i els hi va preguntar el perquè, ells mateixos "tenien súper clar que era per trencar els estereotips de gènere, havien llegit el que era i estaven fent un acte de solidaritat i, malauradament, encara disruptiu". Un dels nois portava la faldilla a la motxilla i l'Anna li va obrir el despatx de professors perquè es pogués canviar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FALDES PER LA IGUALTAT Alguns alumnes de 2n de Batxillerat del nostre institut s’han posat falda avui per venir a classe. Noies i... nois. La iniciativa ha sortit dels mateixos nois els quals han manifestat que ho han fet en solidaritat amb un noi de bilbao, el Mikel, qui va publicar en el seu compte de Twitter que havia patit bullying per anar amb falda a classe i que, fins i tot, des de l’institut el van fer sortir de l’aula per anar a parlar amb el psicòleg. La història del Mikel es va fer viral gràcies a que altres nois, mitjançant altres xarxes socials, ho van denunciar i van proposar anar-hi a classe amb aquesta peça de roba com a símbol del rebuig als estereotips de gènere. I aquí tenim els nostres alumnes participant de FALDES PER LA IGUALTAT. Bravo ??????????

Una publicación compartida de Institut Enric Borràs (@ins_enric_borras) el

 

Aprofitant l'avinentesa l'Anna va comentar la reivindicació amb altres grups de l'institut per debatre sobre el gènere en la vestimenta i com, suposadament hi ha "roba que li pertoca portar a una dona i una altra a un home". L'Anna explica que no hi va haver opinions reticents, però en canvi, al post d'Instagram alguns dels comentaris són en to pejoratiu "però és normal perquè per això es fa la reivindicació perquè hi ha moltíssima gent que no pensa així".

L'Edgar Fernández té 13 anys i cursa 2n d'ESO a l'Institut Manuel Carrasco i Formiguera de Barcelona. Ell i els seus companys de classe, usuaris habituals de TikTok, no van trigar en trobar-se amb el vídeo de'n Mikel. En veure'l, els va faltar temps per decidir sumar-se al moviment reivindicatiu. Però ells no es van quedar aquí, van entendre que calia estendre al màxim la importància de participar en aquesta causa solidària. "Vam anar classe per classe explicant per què hauríem de portar faldilla", explica. La seva intervenció va ser tan exitosa que el dia 4 de novembre "la meitat dels nois de l'escola vam portar faldilla per trencar rols i estereotips de gènere". L'Edgar se sent orgullós de la participació al seu centre "afortunadament vam ser molts!", assegura.

En vista del moviment de solidaritat, en Mikel Gómez ha penjat nous vídeos al seu compte de TikTok molt agraït a tothom i sorprès pel suport rebut en la reivindicació contra els estereotips de gènere i la llibertat individual. En un dels vídeos explica com durant anys s'havia sentit reprimit i jutjat pel seu entorn fins que, el passat 27 d'octubre, es decideix a fer el pas i anar amb faldilla. Explica que sense les seves amigues fent-li costat, no ho hauria pogut fer.

@mikelgmz

Soy patetico lo siento?❤️##parati

♬ original sound - Mikel Gómez
@mikelgmz

No me creo lo que hemos conseguido enserio, esto ha sido gracias a vosotres y a @_llucmoorey_ ?❤️#parati

♬ Billie Jean - Michael Jackson
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —