La família d'Helena Jubany demana al jutjat de Sabadell que imputi tres sospitosos pel crim
Per ACN
Publicat el 23 de novembre 2021

La família d'Helena Jubany, la jove bibliotecària de Mataró assassinada a Sabadell el 2 de desembre del 2001, demana al jutjat que instrueix el cas que imputi tres sospitosos del crim. L'advocat de la família, Benet Salellas, ha alertat que la investigació està en temps de descompte perquè falten només tres mesos perquè prescrigui i que la imputació d'aquests sospitosos evitaria que el cas quedi impune. Els sospitosos són dues persones de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell i l'usuari que assetjava la bibliotecària en xats d'Internet. La família també sol·licita que es creï un grup mixt d'investigació de Policia Nacional i Mossos d'Esquadra que doni un impuls definitiu al cas.

"Ara mateix hem perdut l'esperança en el sistema judicial però no per això deixarem de batallar i, per això, avui anunciem que, atès que no ho ha fet ni la policia ni la fiscalia ni la judicatura, sol·licitem nosaltres la imputació de persones sospitoses i reclami que hi hagi una investigació policial profunda i que s'arribi a judici", ha anunciat el germà d'Helena Jubany, Joan Jubany. 

Benet Salellas ha concretat que l'assassinat és a punt de prescriure, si nos fos pels 80 dies d'estat d'alarma prescriuria la setmana que vinent. Per evitar que l'assassinat quedi impune, la família de la víctima fa una crida a la justícia perquè hi aboqui recursos durant aquests tres mesos que permetin acabar asseient al banc dels acusats els implicats en el crim. Sobre la taula hi ha el nom de tres sospitosos i, "es important que el jutge els imputi formalment abans no acabi el termini per evitar que es produeixi la prescripció", ha afirmat Salellas. Dos dels sospitosos que l'acusació particular vol que s'investiguin com a suposats autors o coautors de l'assassinat són de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell (UES).

El tercer sospitós és la persona que hi ha darrere d'un usuari que assetjava la víctima a través de xats d'Internet i a qui la jove tenia por. La família ha concretat que el nom d'aquest sospitós ha aflorat arran de l'anàlisi del disc dur de l'ordinador d'Helena Jubany, acordat pel jutjat el maig d'aquest any i que va suposar una nova reobertura del cas. Joan Jubany ha criticat la manca d'implicació en la resolució del cas del grup d'investigadors de la Policia Nacional i ha exposat que va ser ell mateix qui va acabar aportant-los la identitat de la persona que s'amagava darrer d'aquell pseudònim d'Internet. 


Pla obert de la cosina i el germà d'Helena Jubany parlant amb l'advocat de la família, Benet Salellas. Font: ACN

Com a conseqüència d'aquesta manca de confiança en els investigadors, la família ha sol·licitat al jutjat en reiterades ocasions la implicació directa de la Unitat Central d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra. És una petició que fins ara el jutjat sempre ha desestimat però Salellas ha concretat que ara han demanat que es creï un grup mixt amb policies dels dos cossos: "Proposem una unitat combinada perquè d'alguna manera s'expliciti que es dupliquen els recursos en aquests últims tres mesos que tenim per resoldre el crim de l'Helena", apuntava l'advocat.

La família Jubany considera que hi ha hagut una "negligència clara" perquè no s'han esgotat totes les vies d'investigació. "És gravíssim perquè els assassins porten 20 anys d'absoluta impunitat", ha afegit el pare. El germà de la víctima i Salellas també han estat especialment crítics amb la resolució de l'Audiència de Barcelona, que va suposar una "bufetada" per a la família, quan va revocar la reobertura del cas acordada pel jutjat l'agost del 2020. L'acusació particular ho ha recorregut al Tribunal Constitucional i acusa el tribunal de la secció tercera d'haver actuat amb "manca de sensibilitat"

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —