Geriàtric Lleida.
Per Ona Boada
Publicat el 15 d’agost 2020

La Plataforma d’Afectats pel Coronavirus, formada per familiars de víctimes de la Covid-19, ha reclamat una auditoria “urgent” sobre la gestió que s’ha fet de la pandèmia a l’Estat espanyol. Ángel Juárez, un dels portaveus de l’entitat, explica al Diari de Barcelona que el motiu és “molt simple: per poder reparar les coses s’han de fer proves; quan un està malalt i té dolències, primer li fan anàlisi i proves per saber exactament què és el que li ha provocat”.

Exigeixen una auditoria “totalment independent i amb molt de rigor”, per tal de trobar els motius i, “per suposat, els responsables”. “Si no tenim proves, no podrem reclamar de manera judicial que paguin tot el que està passant”, afirma Juárez. 

Arran de les 27.000 morts d’ancians als geriàtrics d’arreu d’Espanya, la Plataforma ha demanat a les gestores de les residències de gent gran, especialment les de grans fonts d’inversions, que col·laborin per aclarir què ha fallat. El portaveu incideix, sobretot, en la necessitat de començar a treballar i implementar les mesures necessàries per tal que no es repeteixi. “No s’estan prenent amb urgència les mesures per solventar aquest problema, de manera que si ve una altra onada, seguiran sense estar preparats i hi haurà més morts”, afirma Juárez, "i no estem parlant d’objectes, de cotxes; estem parlant de morts humanes”, afegeix. 

Ángel Juárez, com a portaveu, però també com a afectat directament de la pèrdua d’un familiar per la Covid-19, es mostra contundent: “Si el personal que ha d’assistir i protegir els teus familiars és el mateix que els infecta i, per culpa d’això, moren, és que hi ha hagut una negligència claríssima”. 

Zona del Geriàtric Maria Gay, de Girona, reconvertida en unitat d'aïllament per a pacients infectats.

Juárez ha avançat que hi ha una “opacitat molt gran” en aquest tema, però que presumeixen que ja s’han presentat al voltant d'un miler de demandes judicials per morts en geriàtrics arreu de l’Estat Espanyol i que augmentaran encara més cap a finals d'any. "Hi ha hagut a Catalunya, a diversos punts de Madrid, a Extremadura i a Andalusia”, apunta Juárez. 

Tot i així, des de la Plataforma asseguren que els litigis no són el seu objectiu, sinó que volen que els fons d'inversió "es mobilitzin a favor dels familiars de víctimes en residències i els proporcionin suport emocional, psíquic i econòmic". Per això, reclamen que participin en una taula de diàleg conjunta amb autoritats estatals. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —