Fashion
Per EFE i Redacció
Publicat el 25 de desembre 2020

Són, literalment, petits documentals de moda, però des de l'arribada de la pandèmia, les "fashion films" són, a més, les eines salvavides de les firmes per donar a conèixer les seves col·leccions. De Nova York fins a París, passant per Milà i Madrid, els calendaris de la moda i marques s'han rendit aquest any davant d'aquest format.

L'arribada de la pandèmia el 2020 ha canviat el ritme de vida i ha alterat, fonamentalment, aquells plans que giraven entorn de les multituds, com les desfilades de moda. Unes prestacions de col·leccions que vertebren els imaginaris de les marques i que s'han reinventat aquest any sostenint-se sobre aquesta nova modalitat.

Les "fashion films" són "formats que combinen art i publicitat en construccions visuals", explicava durant les conferències "Fashion firms al servei de la moda" Diego Hurtado de Mendoza, director consagrat en el format per alguns dels seus treballadors en marques com MTV i Vogue.

Aquestes petites històries que mostren la identitat de les firmes mitjançant vídeos breus no són noves. Marques com Tous i Chanel fa anys que utilitzen de forma complementària a les seves presentacions, així com altres fora de l'univers de la moda, com Freixenet en els seus anuncis nadalencs, que se sumen a aquest forat per connectar amb el públic.

Amb l'arribada del mes de juliol i en plena pandèmia, París debutava amb la seva primera setmana de l'Alta Costura tardor-hivern 2020-21 en format digital, substituint la seva icònica passarel·la física que existeix des de començaments del segle XIX per "fashion films".

Dior, Schiaparelli, Iris Van Herpen i Chanel es negaven a posar el fre davant la crisi, adaptant-se a aquest format i a les possibilitats que ofereix. Des de boscos encantats fins a avatars personalitzables, les marques optaven per escollir històries fantàstiques en les quals mostrar, a més de les col·leccions, els seus universos creatius a través del setè art.

Un exemple de fashion film.

La tendència es va expandir i va ser utilitzada per les setmanes de la moda de Nova York i Milà, i també per a la de Madrid, que va optar per un format híbrid durant la seva edició del mes de setembre.

"Una fashion film és l'estil de vida i la ideologia d'una marca". Així ho explica el cineasta Pablo Maestres, qui va debutar com a director en aquest gènere de la mà de Del Pozo l'any 2014, i per a qui aquestes peces construeixen una barreja entre registres com "el documental, vídeos comercials i videoclips".

Un exemple de fashion film.

Encara que les fashion films "no es quedin per substituir de forma definitiva les desfilades", tal com apuntava durant un vídeo en directe a Instagram, Esther García, regidora i coordinadora de desfilades de la passarel·la madrilenya, sí que configuraran una part important de la nova normalitat a la moda, fins que la situació sanitària remeti i puguin permetre's desfilades amb grans aforaments.

Mentrestant, i de moment, les firmes continuen nodrint-se d'aquesta nova forma de donar a conèixer les seves col·leccions i projectar la seva creativitat de cara als últims dies de 2020, com és el cas de Balenciaga, que el 7 de desembre presentava en forma de videojoc la seva última col·lecció, en un format que ja el mes de setembre llençava a Espanya la firma Marlo Studio.

Un salvavides per al món de la moda que troba en les noves tecnologies l'aliat perfecte per seguir funcionant i desplegar la seva creativitat a través de les pantalles.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —