Terrassa
Per ACN
Publicat el 29 de juliol 2020

La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i altres entitats ciutadanes han reclamat a l'Ajuntament de la ciutat aquest dimecres que es redueixi de forma immediata el nombre màxim de taules de bars i restaurants disponibles a l'espai públic, especialment a les àrees saturades com la Sagrada Família, el carrer Enric Granados, el Poble-sec o el Paral·lel, entre altres. També demanen reduir en una hora l'horari màxim d'obertura. A més, volen que les mesures excepcionals fixades per l'Ajuntament fins el desembre del 2021 a causa del coronavirus es reconsiderin. 

? Comunicat: Per salut, NO a l'ampliació indiscriminada de terrasses.

?Una desena d'entitats veïnals reclamem la revisió del #decret municipal que flexibilitza la reobertura de les #terrasses sense tenir en compte la #salut del veïnat.

?https://t.co/tLJj04MR2Z pic.twitter.com/6t59JIwR7o

Les entitats volen que s'obri una taula de diàleg "real i efectiva" no només amb els sectors econòmics implicats, sinó també amb els veïns afectats, així com establir inspeccions regulars per fer complir la normativa com la distància entre taules, el nombre de taules i l'espai màxim autoritzats o la distància mínima entre les taules i la façana.

El 21 de maig passat es va publicar el Decret d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona pel qual s'estableixen mesures en matèria de flexibilització en la reobertura de les terrasses i ampliació de l'espai públic per destinar-lo a aquesta activitat. Un anunci posterior estén, "sense raons justificades a dia d’avui", segons la FAVB, aquesta ampliació “excepcional” fins al mes de desembre de 2021.

Uns dies abans, el 7 de maig, un conjunt d’entitats de la ciutat, entre elles la FAVB, ja van alertar sobre "l’enfocament excessivament econòmic" de la mesura que, per contra, podria generar problemes sanitaris a Barcelona. "Entenem la necessitat d’espai extra per al comerç dels barris, però recordem que el distanciament i la seguretat era, sense cap mena de dubte, la prioritat absoluta a la ciutat", diuen en un comunicat.

 

"Aquesta regulació, aprovada sense cap de les propostes dels moviments socials de la ciutat, no ha fet més que agreujar les problemàtiques ja existents en molts carrers, en concret en espais ja massificats o turistificats, pel que fa a la disponibilitat d’espai per als vianants, més necessari ara que mai", continua. "Constatem que ha suposat una progressiva pèrdua d’espai lliure d’ús públic per a la ciutadania, així com una alarmant desatenció de mesures públiques de protecció adequades per fer front a la crisi sanitària de la covid-19", afegeix.

Com que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) esmenta la transmissió aèria de la covid-19, les entitats veuen necessari que l’Ajuntament de Barcelona procedeixi de forma immediata a la revisió del decret esmentat, atenent les demandes de racionalitat expressades per les entitats amb l’objectiu de prioritzar la deguda protecció de la salut dels seus ciutadans i ciutadanes.

Les entitats demanen que s'apliquin mesures sanitàries a aquests espais, on no es porta mascareta, cosa que pot agreujar els contagis entre clients, treballadors i vianants. També cal tenir en compte la concentració de persones fumant a les terrasses. "Si fent esport la distància física es dobla degut a la projecció respiratòria, no s’haurien de garantir aquests espais com a 100% lliures de fum? És el que recomana la Societat Espanyola de Pneumologia y Cirurgia Toràcica, en considerar que el risc de contagi augmenta tant per als fumadors com per a les persones de l’entorn", asseguren. També recorden que les terrasses causen contaminació acústica.


 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —