[VÍDEO] Les feministes mexicanes reprenen el carrer - Diari de Barcelona

Un any del #NoNosCuidanNosViolan
Les feministes mexicanes reprenen el carrer
Han commemorat a Ciutat de Mèxic l'aniversari de la protesta #NoNosCuidanNosViolan, que va denunciar abusos sexuals de la policia local
Feministes mexicanes van reprendre diumenge els carrers per commemorar l'aniversari de #NoNosCuidanNosViolan, protesta que va denunciar abusos sexuals de la policia de Ciutat de Mèxic i va despertar un moviment feminista contra el masclisme d'Estat.
En una manifestació que va incloure xocs amb policies, pintades a monuments i esclat de petards que van ferir almenys a una agent, centenars de dones van marxar per la capital mexicana per denunciar la impunitat i la violència masclista, que s'ha agreujat amb el confinament derivat de la pandèmia.
"La policia no em cuida, em cuiden les meves amigues", va ser el crit amb el qual 10 dones van iniciar la marxa a l'Àngel de la Independència, el monument més emblemàtic del Passeig de la Reforma, l'avinguda principal de l'urbs.
Entre les participants hi havia víctimes d'abús sexual. "Jo vaig ser violada i quan vaig voler denunciar em van dir que havia estat la meva culpa, ara ja no em dol, però en aquest moment em va destrossar. I vull que qualsevol dona tingui el ‘jo et crec’, per això sóc aquí, a mi no em paga ningú, jo sóc una dona de la perifèria", va explicar a EFE una de les manifestants, que va preferir ometre el seu nom.
Aniversari d'impunitat
La manifestació va ser convocada per commemorar la del 16 d'agost de 2019, durant la qual va haver-hi danys a estacions de transport públic, es van destrossar negocis i es van fer pintades a monuments històrics, com el de l'Àngel de la Independència.
En aquella ocasió les protestes estaven motivades per tres casos de violació de dones, una d'elles menor d'edat, per part de policies de Ciutat de Mèxic. Encara que llavors va despertar crítiques per titllar la marxa de "provocació" i per la repressió d'aquesta, ara la cap de Govern de la capital, Claudia Sheinbaum, ha presumit d'un protocol treballat amb la Comissió de Drets Humans de Ciutat de Mèxic. "Sempre hem estat dones que creiem en els drets de les dones i sempre hem lluitat pels drets de les dones, i estem actuant avui com a servidores públiques, defensant els drets de les dones", va afirmar al matí.
Tanmateix, les manifestants van qüestionar el compromís del govern al seu pas per les principals vies de la ciutat, com a Reforma, Insurgents i la Glorieta de la Palma, on van llançar fulles volants amb rostres de presumptes agressors i casos sense resoldre. També van denunciar la impunitat tot recordant el feminicidi de María de Jesús Jaimes, estudiant de l'Institut Politècnic Nacional *IPN) assassinada el 2016.
“Temo per mi, temo per totes, vull contribuir una mica almenys en la mesura de les meves possibilitats i dels meus coneixements al fet que el futur sigui millor per a mi, per a totes nosaltres i per a les quals vénen", va relatar una altra activista, qui va ometre la seva identitat per temor a represàlies.
Tensió amb la policia
La Secretaria de Seguretat Ciutadana de Ciutat de Mèxic va desplegar 1.870 policies i centenars d'ells van encapsular a les dones prop del monument a Cuauhtémoc, que roman tancat pel vandalisme que va sofrir en els disturbis de fa un any. La tensió es va elevar enfront del monument on va haver-hi esclats i policies van forcejar amb dones que intentaven pintar l'estàtua de l'antic emperador indígena.
Pandèmia de violència
La violència masclista és una de les principals queixes de les dones mexicanes, fins i tot en el context de la pandèmia de COVID-19. En la primera meitat de l'any el Secretariat Executiu del Sistema Nacional de Seguretat Pública (SESNSP) va comptabilitzar 489 feminicidis, om cataloguen les autoritats als assassinats per violència de gènere o masclista. Són un 9,2% més que els 448 del mateix període de 2019, que es va tancar amb 1.012 feminicidis.
A més, el 2019 va reportar 2.862 homicidis dolosos de dones, encara que el mes amb més víctimes dels últims cinc anys va ser l'abril passat, el primer de confinament total pel brot de COVID-19, quan va comptabilitzar-ne 264.
Però el març passat, quan va arribar el coronavirus a Mèxic, va coincidir amb el màxim històric de trucades d'emergència per incidents de violència contra la dona: un total de 26.171. Per aquesta raó, les manifestants van sortir avui al carrer pesi al coronavirus, la majoria amb màscares. "M'interessa que es faci visible que no hi ha respecte a les dones i més en aquesta pandèmia perquè, si no fem que ens vegin, s'ensorrarà el moviment", va opinar una d'elles.

