Un festival de cultura popular, una exposició no binària i art als carrers - Diari de Barcelona

Manresa s’omple de cultura
Des de dimarts passat i fins diumenge, Manresa acull la Fira Mediterrània: un mercat ple de propostes artístiques que tenen totes elles la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. La capital del Bages s’omple aquesta setmana d’arts escèniques i de música, amb un cartell que no té res a envejar a la resta de festivals catalans. Les entrades, potser les últimes que podem comprar vist l’augment constant de restriccions sanitàries, tenen un preu de cinc euros si es compren a través de la web de la fira.
El divendres 16, a les 20:30, la sala gran del Teatre Kursaal acollirà l’espectacle "Llabores" de Rodrigo Cuevas i Raül Refree. El cantant i el productor continuaran el camí que van començar a Manual de Cortejo (2019), el disc que van publicar junts i que recull la tradició popular d’Astúries. A "Llabores" interpretaran nous temes que van enregistrar també durant aquell viatge.
També el divendres 16, a les 22, Alba Carmona estrenarà al Teatre Conservatori "Canciones de Folklore". L’ex de Las Migas, presenta un homenatge al flamenc amb un repertori que passa pels cants sefardites, andins, llatinoamericans i espanyols, fent-ne una lectura contemporània. El dissabte 17 és el torn de Marco Mezquida, un dels pianistes més reconeguts de l’escena de jazz del país. A les 20:30 al Teatre Kursaal també estrenarà nou treball discogràfic, Talismán, que ha gravat amb el violoncel d'Alex Tobias i les percussions de Martín Meléndez. Mezquida hi barreja sons mediterranis, turcs i argentins, però també música contemporània i ritmes urbans.
Maria del Mar Bonet, que ja era una estrella abans que els Manel li fessin un sample, també és una de les artistes convidades a la fira. Hi serà diumenge a les sis, també al Teatre Kursaal, on estrenarà Saba de terrer: el seu homenatge al Pare Ginard (1899-1976), l’autor del Cançoner Popular de Mallorca.
Recuperar poesia descatalogada
Després d’acollir tot un seguit de propostes durant la setmana, el festival Barcelona Poesia encara els seus últims dos dies. Fins diumenge encara es podrà visitar la Parada del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, al Verger del Museu Frederic Marès. El festival, a més de ser una plataforma per a la poesia més actual, també vol recuperar la poesia anterior. És per això que el gremi posa a l’abast del públic una selecció de llibres descatalogats i introbables a preus assequibles. Es tracta d’una tria de primeres edicions feta pels experts del sector de la poesia, que sovint queda oblidat.
Art contemporani als carrers de Girona
Ja des del setembre la XVª edició del Festival Inund’art recorre Girona. Primer va exposar col·lectivament la mostra dels seus artistes a la Casa de Cultura de la ciutat, on també van oferir una performance, però és aquest cap de setmana que l’art contemporani prendrà els carrers.
"Els 7 pecats digitals" és una de les mostres que s’exposaran demà i diumenge. Es tracta d’una instal·lació, feta per Vidaña, que reflexiona sobre els dilemes morals que planteja el món digital en què som immersos. A partir dels set pecats capitals de la religió catòlica, la mostra explica com aquests es poden amplificar gràcies a l’abast de les tecnologies de la comunicació. L’horari és, tant demà com diumenge, d’onze del matí a dues del migdia i de cinc de la tarda a vuit del vespre a la Rambla.
Una imatge de la instal·lació 'Els 7 pecats digitals'. Foto: Vidaña
També a la Rambla i amb els mateixos horaris es podrà visitar "Les dimensions del cor", una instal·lació performativa i participativa de la companyia Rice sobre la teoria del color i els efectes que genera. Tres televisions de grans dimensions mostraran tres colors primaris diferents i l’espectador podrà expressar-hi el que sent a través de la pintura. Just després, un dels artistes dibuixarà un retrat de gran format en directe, inspirat per les vivències de l’espectador, que hi haurà escrit diferents paraules abans. La resta d’exposicions es poden consultar a la web del festival.
L’home del segle XXI
"L’Home Nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat" és una exposició itinerant que organitzen la Diputació de Barcelona, el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu Abelló de Mollet del Vallès i que, des de la setmana passada, acull L’Harmonia de L’Hospitalet. La mostra vol desfer l’home dels mites que històricament l’han empresonat, qüestionar la visió binària del gènere i plantejar un concepte divers d’identitats. Parteix de l’autocrítica dels propis museus que, mentre han omplert sempre les seves galeries de nus femenins, en els quals les dones són objecte de fantasies heteronormatives, tenen els masculins amagats a les reserves. La mostra es podrà visitar fins al 3 de gener.

