Les ajudes del govern espanyol deixen els festivals d'estiu sense protecció
Per ACN
Publicat el 06 de maig 2020

La crisi del coronavirus està afectant especialment el sector cultural: l'estat d'alarma i el confinament van arribar de sobte, i han deixat sense producció i sense públic un sector amb una precarietat crònica.

Es preveuen un seguit d’ajudes per alleugerir-ne l’impacte. El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, anunciava 76,4 milions d'euros destinats al sector i per finançar empreses culturals a la roda de premsa posterior al consell de ministres d’aquest dimarts. Una de les mesures fiscals del decret permetrà que els artistes puguin cobrar l'atur tot i que no hagin cotitzat els dies necessaris per fer-ho.

Tanmateix, encara no se sap quina serà la situació dels grans protagonistes de cada estiu: els festivals en viu. I és que hi ha una gran incertesa i neguit pels festivals de música i d'arts escèniques d'aquest juliol.


Un concert de l'edició 2019 del Primavera Sound, a Barcelona.

El ministre ha demanat "paciència", i ha dit que caldrà "esperar" per decidir si es poden celebrar els festivals musicals d'estiu i que se seguiran els "criteris sanitaris" i el "principi de prudència". El pla de desescalada arriba fins al juny i inclou diversos sectors culturals, però deixa fora els certàmens d'estiu, que majoritàriament van més enllà d'aquesta data.

"Respondrem quan arribi el moment", ha afegit Uribes, que ha demanat explorar la via dels ajornaments per fer-los "quan la situació ho faci possible". Amb tot, ha reconegut que per aquest sector és difícil l'aposta per posposar perquè els aboca a l'any següent. També ha anunciat que treballen per trobar una solució equilibrada pel retorn d'entrades.


És difícil d'imaginar-se una aglomeració així en un escenari post-pandèmic.

Festivals, a l’espera
Els festivals estan esperant aquest possible paquet d’ajudes del govern i fa setmanes que valoren el possible ajornament de les edicions d’aquest any. Diversos festivals volen poder acollir-se a la cancel·lació per força major.

El Pimavera Sound, el festival amb major afluència a Catalunya, va canviar les dates a l’agost i igualment obria la porta a cancel·lar l'edició. El festival tampoc no ha concretat com faria el retorn de les entrades.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Please take care, we want to see you soon.

A post shared by Primavera Sound (@primavera_sound) on


El Festival Cruïlla va fer públic després de l'anunci del pla de desescalada del govern espanyol que "difícilment" podria celebrar-se enguany i caldria ajornar l'edició "al 2021". El certamen, però, esperava a prendre la decisió definitiva mentre l'executiu no decretés la cancel·lació d'esdeveniments com el seu "per causa de força major".

Sense la decisió de l'Estat, asseguraven, "no hi ha cap assegurança que cobreixi" el cost de rescindir contractes als 4.000 treballadors vinculats al festival ni, evidentment, als artistes, argumenten. Les entrades de l'edició per aquest any serien vàlides per a la propera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ✖✖ FESTIVAL CRUÏLLA ✖✖ (@cruillabarcelona) on


El Sónar, el festival amb les dates de celebració més properes, encara no s’ha pronunciat. I pel que fa a El Vida ja es planteja alternatives per a l'edició 2020 i ha demanat autorització per celebrar el festival del 10 al 12 de setembre. L'edició està preparada "a nivell organitzatiu i de cartell" per un canvi, a l'espera d'indicacions de l'administració.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#PeopleGetUnited • ? @andreasilvanfoto

A post shared by VIDA FESTIVAL (@vidafestival) on


Festivals de format més petit i amb seients assignats com el de Cap Roig, Peralada, Porta Ferrada o Pedralbes esperen també les indicacions del govern espanyol per decidir què faran. Certàmens com el del Polo Music o el de Terramar, així com el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) ja van decidir fa setmanes cancel·lar les edicions d'aquest any.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

El #FeMAP2020 cancel·la la seva desena edició, que s’havia de celebrar entre el 3 de juliol i el 23 d’agost de 2020. Hi participaven un total de 38 municipis, on s’hi havien de realitzar 53 concerts per part de 21 formacions. També hi havia previstes 19 actuacions en centres amb col·lectius en risc d’exclusió – especialment centres residencials de persones grans- en el marc del programa #FeMAPSocial, que es fa en col·laboració amb el @conservatoripirineus La incertesa de la situació general un cop el confinament s’hagi aixecat, sense cap garantia ni de l’autorització de realització d’espectacles ni del grau d’obertura de fronteres que permeti desplaçar-se als músics, han obligat l’organització a aturar totes les inversions prèvies necessàries per al correcte desenvolupament del festival i no incórrer en més despesa irrecuperable que s’acumuli a la que ja està feta. En la mesura que sigui possible, el Festival de Música Antiga dels Pirineus contempla reprogramar per a l’edició de 2021 els mateixos concerts previstos. . . . #covid19 #instapirineus #pirineu #pirineos #pirineo #pirineus #pyrenees #descobreixcatalunya #patrimonicultural #música #músicaantiga #earlymusic #hotel #entrada #concert #ambdescompte #escapades #estiu #musicfestival #summer #packturistic #festival

A post shared by Festival FeMAP (@femap_festival) on

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —