'La fi de l’Arc de Sant Martí': tanca l’únic Orgull de la Xina - Diari de Barcelona

Des que va començar el 2009, l’organització LGTBI Shanghai Pride ha estat l’única festivitat de l’Orgull d’un país amb més de mil milions d’habitants. Ara, però, ha anunciat en un comunicat titulat “La fi de l’Arc de Sant Martí”, que “cancel·larien totes les activitats programades i no en programarien de noves”, el que s’ha interpretat com el tancament total de l’organització. L’únic esdeveniment similar a l’organitzat pels activistes és l’Orgull de la regió administrativa especial de Hong Kong.
En el comunicat oficial, l’organització no explica les causes del tancament. Tot i això, Charlene Liu, cofundadora de Shanghai Pride, ha explicat a la seva pàgina de Facebook que “la decisió ha estat difícil de prendre, però s’havia de protegir la seguretat de tots els involucrats”. Segons fonts de la CNN, els voluntaris haurien rebut pressions de les autoritats locals, fins al punt d’afectar la seva vida personal i els seus llocs de feina. El mitjà estatunidenc també destaca que molts activistes del país no han volgut parlar amb ells després de veure aquest endarreriment amb l’acceptació LGBT a la “ciutat més gran i cosmopolita de la Xina”.
Devastated to hear that @ShanghaiPride is stopping after 12 years. What a terrible loss for queer China and a frightening omen for all.
— Jinghua Qian (@qianjinghua) August 13, 2020
Co-founder Charlene Liu said in a post, "This decision was difficult to make but we have to protect the safety of all involved." pic.twitter.com/SX720LibBE
La notícia del tancament es coneix només dos mesos després de l’Orgull d’enguany, que es va poder celebrar complint totes les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19. L’activisme de l’organització també s’estenia a festivals de cinema i xerrades de temàtica LGBT. L’organització era considerada com una de les associacions més importants de tot l’estat pels drets de les minories d’orientació sexual i de gènere.
A diferència de les manifestacions del mes de l’Orgull d’occident, la majoria de les activitats de Shanghai Pride havien de ser en espais tancats com bars, restaurants, galeries d’art i, fins i tot, consolats estrangers. Mai es va organitzar una desfilada en un carrer important.
Actualment, les relacions homosexuals no estan penades a la Xina i des del 2001 ja no es considera una malaltia mental. Tot i això, ni el matrimoni homosexual ni les adopcions d’aquestes parelles estan contemplats en tot el país. El 2016 els censors xinesos van prohibir els “comportaments sexuals anormals” a la televisió i als programes en línia. En aquesta política s’hi van incloure les relacions homosexuals. El tancament de Shanghai Pride ha estat un altre cop dur per la comunitat LGBT del país. Diverses persones han mostrat el seu descontentament a Twitter.
"taking a break," likely a result of the Xi's regressive policy and paranoid approach to anything outside CCP orthodox. What a shame!
— Yang Guangshuo (@histyang) August 14, 2020
LGBT rights and women's rights activism used to be considered "less sensitive" in #China; now with increasing repression, even this space is no more. https://t.co/IZP29V85BZ
— Maya Wang 王松莲 (@wang_maya) August 14, 2020

