La capacitat de fibra òptica a Catalunya es multiplicarà gairebé per 20 amb el cable submarí - Diari de Barcelona

El cable submarí de fibra òptica que arribarà a Catalunya el 2023 multiplicarà gairebé per 20 la capacitat de transmissió d’informació a internet. És la conclusió del professor del departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la UPC, Josep Prat, que en declaracions a l’ACN explica que “la capacitat actual és d’entre 5 i 10 terabits per segon (Tbit/s)”, mentre que la nova instal·lació es passarà a “180 Tbit/s”. Explica que és un projecte d’un consorci d’empreses i que no hi ha una operadora que el centralitzi, cosa que el farà “obert”. A més, aplaudeix l’aposta de Catalunya per la fibra òptica, ja que, segons explica, el 99 % de la transmissió de dades d’usuaris particulars ja és a través d’aquesta tecnologia.
Prat emfatitza que gairebé “tot el que s’envia per internet, mitjançant el mòbil, per WhatsApp, o amb l’ordinador” va amb fibra òptica per via marítima. A més, afegeix que la demanda està creixent perquè ja no és unidireccional, i amb la crisi de la Covid-19 la tendència s’ha accentuat: “Ara amb les videoconferències tothom es comunica amb tothom a temps real i això ha suposat uns increments brutals” de demanda. “Els operadors s’han de posar les piles”, rebla.
Per Prat, la necessitat d’una instal·lació com l’anunciada pel govern rau en el fet que ara la fibra arriba a moltes llars, però la demanda es duplica cada dos anys i les xarxes troncals són un coll d’ampolla i s’estan saturant. Amb tot, deixa clar que Espanya supera països com Alemanya, França o el Regne Unit en connectivitat a fibra òptica, especialment en les grans ciutats.
El cable submarí de 37.000 quilòmetres, 2Africa, sortirà des del Regne Unit, recorrerà tota la costa africana, creuarà el Pròxim Orient i el Mediterrani, i acabarà a Catalunya. Per tot plegat, 23 països que disposaran cadascun d’ells d’una alimentació. Segons Prat, pot atraure inversions importants perquè implica una "diferència brutal” respecte a projectes anteriors. En aquest sentit, 2Africa quadruplica la potència de l’Africa-1, que està en funcionament actualment però no passa directament per Catalunya.
De fet, Prat destaca com a principal novetat del projecte el fet que sigui una connexió directa de Catalunya amb tota Àfrica i part d’Àsia. L’expert de la UPC explica que la fibra òptica arriba ara per diverses vies, com ara del País Basc, per via terrestre, i amb “dos o tres cables” que passen pel Mediterrani.
Pel que fa al recorregut del cablejat, Prat creu que té especial importància el fet que Catalunya sigui el punt on acaba, o comença, la instal·lació. “La Conselleria de Polítiques Digitals, l’i2cat, les universitats i l’entorn del World Mobile Conference han posat de relleu l’estratègia de país que es vol tenir en 5G i de connectivitat d’internet”. Creu que el país vol ser protagonista en el món de la connectivitat global i explica que la fibra “va molt enllaçada amb els projectes de 5G, que és el que veiem a l’últim quilòmetre, però tota la connectivitat a escala global és fibra òptica”.
Sobre la instal·lació, a càrrec de vaixells d’Alcatel, el professor augura que la ciutadania no la notarà, perquè el cable passarà a dos o tres quilòmetres de la costa i arribarà a terra ferma a través d’un espigó. D’allà, es portarà sota terra durant uns 100 o 200 metres fins a una caseta i la instal·lació continua fins a la central de l’operadora, en aquest cas el consorci que ha tirat endavant el 2Africa. Facebook i grans operadores de telecomunicacions com China Mobile, MTN, Vodafone, Telecom Egypt i Orange són alguns dels gegants que formen part del projecte.
El cable mesurarà uns cinc centímetres de diàmetre. Tot i que “és molt resistent”, Prat ha deixat clar que hi ha un sistema que garanteix que la connectivitat passi a alguna de les altres instal·lacions ja existents en uns 50 mil·lisegons si hi ha un tall en el cable, per tal que l’usuari no ho noti.

