'#salvemlaficció' és l’etiqueta que els actors de la sèrie de TV3 'Com si fos ahir' han posat en marxa per exigir a TV3 la necessitat d'una ficció pròpia de Catalunya
Publicat el 03 de juliol 2020
Temps de lectura 5 minuts

#salvemlaficció és l’etiqueta que els actors de la sèrie de TV3 Com si fos ahir han posat en marxa per exigir a la cadena respostes sobre el seu futur i subratllar la necessitat de tenir una ficció pròpia a Catalunya. Les reclamacions arriben després de mesos d’incertesa arran de la crisi de la Covid-19, la qual va provocar l’aturada dels rodatges de la telenovel·la. L’últim capítol es va emetre l’11 de març per deixar espai als programes informatius, però el repartiment encara no sap quan es reprendran els rodatges.

 

Vicent Sanchis, director de TV3 des del 2017, va declarar al programa Els matins que, com a mínim, no es tornarien a rodar capítols fins al setembre, si és que finalment la cadena s’ho pot permetre. Sanchis va explicar que la incertesa és fruit dels problemes econòmics que està patint la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la qual rep ingressos per part del govern de la Generalitat i de la publicitat. En relació a la publictat, Sanchis va explicar que al març va caure entre un 70 % i un 80 %, la qual cosa suposarà una pèrdua d’uns 15 milions d’euros per a TV3 enguany, 5 dels quals afecten els continguts.

El fet que la CCMA sigui un organisme públic, va dir Sanchis, provoca que no es pugui endeutar i que, per tant, hagi de retallar despeses. "Hem hagut d’agafar els programes que havíem de tornar a contractar a partir del mes de setembre i hem hagut de reduir-los o bé d’ajornar-los fins a no sabem quan, o prescindir-ne", va declarar el director de TV3.

Ja fa un temps, però, que la manca de pressupost o, més específicament, el que es fa amb aquest pressupost, genera preocupació tant als actors i a les actrius com a l’audiència. TV3 sempre ha destacat per, entre altres coses, oferir grans ficcions i produccions audiovisuals, des de Ventdelplà o El cor de la ciutat fins a Plats bruts o Nit i dia, així com d’altres de més recents que han acabat triomfant també arreu del món, com Polseres vermelles, Merlí o Les de l’hoquei.

Als últims esdeveniments cal sumar-hi la desaparició el 2012 del canal 3XL, dirigit principalment a joves i dedicat a la ficció, i l’arraconament de la gran majoria del contingut cultural al Canal 33, el qual comparteix freqüència amb el Super3. Tot plegat, afegit al fet que la Corporació segueix mantenint el canal Esport3 i que recentment ha estrenat un programa dedicat al futbol, Onze, deixa entreveure que l’organisme té més interès a entretenir mitjançant l’esport, normalment masculí, que no pas fomentant la cultura.

 

Polònia en perill

El famós programa de sàtira política i social també penja d’un fil de cara al setembre. "Hi haurà Polònia la temporada que ve, però ara mateix no podem dir quin mes, aquest és el problema", va explicar Sanchis. Després de 14 anys en antena i d’haver tirat endavant el programa en ple confinament, els actors de Polònia han rebut amb malestar les declaracions del director de la televisió catalana. Molts d’ells, com Queco Novell, Agnès Busquets o Ivan Labanda, han compartit el logotip del programa a les xarxes i han desitjat llarga vida a Polònia, a l’humor i a la sàtira.

El programa s’ha erigit com la crítica social i política més valenta i sense pèls a la llengua de la cadena, ja que ha disparat contra personatges de totes les ideologies i sectors de la societat, sempre combinant-ho amb el seguiment de les modes i preocupacions del seu públic. Aquest projecte de Minoria Absoluta ha arribat a veure-se-les amb la justícia en diverses ocasions i ha confeccionat algun dels mems catalans més coneguts.

Drama inunda Twitter

"L'autèntic #DRAMA és llegir tantes rucades nyenyenyè a propòsit d'una obra d'art", "TV3 ha de ser íntegrament en català. Al 100%. 24/7", "El català és l’objectiu fundacional de TV3"… El dilluns, comentaris com aquests bombardejaven Twitter després que la televisió catalana estrenés Drama, la nova sèrie de ficció de sis capítols produïda per TVE. Els seus personatges alternen el català i el castellà, un fet que ha originat polèmica a les xarxes sobre la funció de TV3 i l’ús social del català.

Poc després que acabés el primer capítol, ja van començar a llegir-se opinions a favor i en contra: hi havia qui ho considerava fruit de la normalitat lingüística, com a reflex de la societat, i qui ho criticava per considerar que TV3 s’ha d’expressar només en català, ja que ha de ser una eina dedicada a conservar i protegir la llengua.

No només va ser un debat entre els espectadors de la sèrie, sinó que alguns membres del govern també van dir-hi la seva. La consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, va mostrar la seva disconformitat via Twitter, i va assegurar que "l'ús social de la llengua catalana comença per la televisió pública de Catalunya". Amb el mateix tarannà, Plataforma per la Llengua va afirmar que "TV3 va néixer l’any 1983 amb l’objectiu principal de contribuir a la normalització lingüística i cultural de Catalunya, i la CCMA és la responsable d’assegurar aquest objectiu fundacional".

Pau Vidal, filòleg i traductor, confessa al Diari de Barcelona que "partint del conflicte lingüístic en què vivim, TV3 ha de ser més combatiu a favor del català i convertir-se en un model positiu: en lloc de fer una sèrie amb personatges parlant en castellà amb l'excusa que reflecteix la realitat sociolingüística, per què no fan una sèrie amb protagonistes castellans parlant en català?, com tants de milers d'africans o sud-americans que viuen aquí i s'han molestat a aprendre el català. Això no ho mostren mai".

Paral·lelament, Sanchis, al programa Els matins, va assegurar que la sèrie té una gran qualitat i que un altre dels objectius de TV3 és potenciar el fet d'arribar a nou públic. El creador d’aquesta nova sèrie és Dani Amor, qui n’és també el guionista, juntament amb Charlie Pee i Oriol Pérez, i els protagonistes són Elisabet Casanovas, Artur Busquets i Júlia Bonjoch, entre d’altres.

Alguns d’ells han defensat a les xarxes que és un reflex de l’ús real de la llengua al carrer, i que el fet que s’utilitzi el castellà la fa més realista. La sèrie es desenvolupa a través de la història d'Àfrica, una jove que es queda embarassada sense saber qui és el pare i, mitjançant l’humor, mostra totes les decisions que ha de prendre per solucionar aquest drama.


Altres produccions a la pantalla catalana

Drama no és una sèrie de producció pròpia, ja que ha estat realitzada per TVE amb la col·laboració d’El Terrat, i TV3 l’ha intercanviada per Merlí. Es tracta, doncs, d’una emissió sense cap cost, a causa dels problemes econòmics que actualment pateix la cadena. La sèrie ja s’havia estrenat a la plataforma per a joves Playz, de TVE, un format que Vicent Sanchis ha afirmat envejar, tot i que, com ja s’ha mencionat, TV3 ja disposava d’un, el 3XL. D’altra banda, altres sèries que s’han emès a la TV3 recentment són La forastera, de la televisió valenciana À Punt Mèdia, i, actualment, Pep, d’IB3.

L’emissió d’aquestes sèries posa de manifest la riquesa de la nostra llengua i permet donar visibilitat als seus dialectes, però alhora esdevé un exemple més de la manca de producció pròpia de TV3. L’equip i seguidors de Com si fos ahir sentencia al seu vídeo de protesta que necessita "ficcions que siguin d’aquí, ficcions que ens parlin de qui som nosaltres” i que permetin crear referents propis que parlin en català.

"És una obligació de la televisió pública", diuen, "fomentar i donar suport a la cultura", ja que "una societat que no cuida la seva cultura no és una societat sana", perquè "ens aporta sempre un sentit crític davant la societat". "De la mateixa manera que és imprescindible que hi hagi un bon telenotícies, és imprescindible que hi hagi una ficció", afegeixen.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —