-
Per ACN
Publicat el 21 de febrer 2022

La Filmoteca de Catalunya ha reunit al llarg dels primers 10 anys d'història 1,29 milions d'espectadors en 13.075 sessions amb una mitjana de 99 persones per sessió. Així ho ha explicat el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, durant la presentació del calendari d'activitats per commemorar l'aniversari de l'equipament.

Riambau ha anunciat que durant aquesta setmana impulsaran sessions per explicar la tasca d'una filmoteca i la feina dels restauradors, presentaran nous materials procedents del Centre de Conservació i Restauració i faran projeccions de pel·lícules. Fins diumenge projectaran curtmetratges vinculats al Raval de Barcelona i ampliaran una exposició amb els cineastes que han visitat l'espai.

Durant la roda de premsa, Riambau ha aplaudit que al llarg d'aquests anys hagin passat pels serveis educatius de la Filmoteca 60.000 alumnes, s'hagin ofert 28 exposicions, s'hagi creat un repositori digital amb 70.000 ítems disponibles, 120 fons documentals de cineastes propers i s'hagi ampliat i projectat la feina internacionalment. Per la seva banda, el Departament de Cultura de la generalitat ha celebrat amb un vídeo recopilatori els 10 anys de la Filmoteca.

El calendari d'activitats es completa amb sessions especials per als espectadors més petits. Al llarg de l'any està previst allargar la commemoració amb altres iniciatives. Entre les activitats més destacades que s'oferiran hi ha aquest dimarts la projecció del documental Film, the líving record of our memory d'Inés Toharia.

El cicle transversal 'Filmoteques amigues' portarà un cop al mes al llarg de tot l'any "alguns dels tresors" que preserven les cinemateques d'arreu del món. Així, aquest dimarts el cicle l'obrirà la Cinémathèque Suisse amb la visita del seu director, Fréderic Maire, que presentarà el documental de ficció Grauzone.

Pel que fa a la tasca de conservació i restauració de produccions, es posarà en primer pla amb sessions dedicades al patrimoni audiovisual que es preserva. Com l’obra de Pere Portabella, que aquest febrer fa 95 anys i té la seva filmografia completa conservada al 2CR, o altres documents que acompanyaran la taula rodona Fronteres de la Filmoteca, amb Judith Colell, (Acadèmia del Cinema Català), Eugènia Serra (Biblioteca de Catalunya), Jordi Balló (UPF), Pepe Serra (MNAC) i Esteve Riambau.

També es podrà veure Jet Lag: Vértigo en Manhattan, versió original nord-americana d’aquesta incursió de Gonzalo Herralde entre els gratacels de Nova York, amb materials del Motion Picture Academy Archive recuperats pel 2CR.

La setmana de la celebració del desè aniversari es tancarà amb 'La pel·lícula del públic'. La Filmoteca ha fet una enquesta entre els usuaris de l'equipament per saber quina pel·lícula es volia recuperar. Els títols que es recuperaran seran En construcción de José Luis Guerín, es podrà veure diumenge, i Cinema Paradiso de Giuseppe Tornatore, a finals del 2022.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —