La Fira Mediterrània de Manresa aposta per alternar activitats presencials i en línia - Diari de Barcelona

Format híbrid
La Fira Mediterrània de Manresa apostarà per alternar activitats presencials i en línia
El festival se celebrarà del 13 al 18 d'octubre i el 75% de les propostes seran estrenes
La Fira Mediterrània de Manresa combinarà les activitats presencials i en línia en aquest context de pandèmia. Aquest dilluns, el seu director artístic, Jordi Fosas, ha desgranat la programació de dos dels tres eixos del certamen: música i arts escèniques. Seran un total de 42 propostes, el 75% de les quals estrenes.
"Serà una edició excepcional, marcada per la Covid", ha reconegut Fosas, tot afegint que serà indispensable "anar-se adaptant" a l'evolució de la pandèmia. Des de l'organització no han volgut concretar quantes de les propostes seran en viu. Una de les que pràcticament segur que ho serà és l'espectacle inaugural 'Za! & La Transmegacobla', fruit d'un laboratori realitzat en el marc de la Fira fa dos anys.
'Za! & La Transmegacobla'La Fira Mediterrània d'enguany durarà dos dies més del que és habitual per poder donar cabuda a totes les propostes. Jordi Fosas ha volgut deixar clar, però, que es tractarà d'una "fira segura", adaptada "al que marquin les mesures de seguretat" del moment.
En aquest sentit, Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, ha afegit que malgrat "les incerteses", l'organització tenia clar que aquesta Fira Mediterrània havia de tirar endavant. "Cal que la cultura es mantingui a les nostres vides", ha subratllat.
? La Fira Mediterrània de #Manresa dona a conèixer les propostes de música i arts escèniques.
— Ajuntament Manresa (@ajmanresa) July 20, 2020
? Se celebrarà del 13 al 18 d’octubre, en un format híbrid que combinarà activitats en línia i propostes presencials. pic.twitter.com/OACjBN6EAY
42 propostes
Encara és aviat per anunciar quines de les propostes es podran veure presencialment. La majoria dels artistes les estan treballant emmarcant-les en les dues vessants. Del cartell, el director artístic ha ressaltat l'espectacle que obrirà i tancarà el certamen de 2020: 'Brots Transhumants'. A càrrec del músic Arnau Obiols i el ballarí Magí Serra i acompanyats del creador audiovisual Pepe Camps, faran una transhumància artística per tal de "viure i reflexionar sobre com mirem l'entorn, la terra i el territori".
El recorregut començarà el 13 d'octubre al Santuari de Queralt i tancarà la Fira, el 18 d'octubre a Manresa.
Aquesta Fira Mediterrània comptarà amb 12 produccions pròpies, coproduccions i col·laboracions, d’entre les quals destaca 'Acte de fe', de Carlos Martorell, Marc Vilajuana i Adrià Grandia, que compta amb la participació de la Fira Mediterrània, FiraTàrrega, l'Eufònic, el Kovent i el Convent d'Alcover.
També amb Fira Tàrrega hi haurà l'assaig obert del Kernel Dance Theatre, que reflexionarà sobre la relació entre tradició i construcció. Toni Jódar i Beatriu Daniel presentaran la darrera entrega de la trilogia de conferències ballades d'Explica Dansa, amb 'TRA TRA TRA. Tradició, conferència ballada via streaming', sobre la relació i la influència mútua entre la dansa contemporània i la dansa tradicional, i que està coproduïda per la Fira Mediterrània, el Mercat de les Flors i el festival Ésdansa de la Preses.Entre les propostes també destaca la de Marc Sempere-Moya, en la que col·labora L'Estruch de Sabadell i que comptarà amb la participació del transgressor cantant exflamenc El Niño de Elche i el baixista de Los Planetas i Lagartija Nick, Eric Jiménez. O la coproducció amb el festival Amb So de Cobla de Palamós, en una proposta que barreja el circ amb el so de cobla i que compta amb la participació de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, el músic Pep Pasqual i l'Ateneu Popular 9 Barris.
Les arts escèniques
Del cartell de propostes d'arts escèniques destaca 'A puerta cerrada', una trilogia de la companyia basca Kukai Dantza amb coproducció amb el Museo Universidad de Navarra; 'Ancorae', en que la jove Andrea Jiménez, que replanteja les bases del flamenc; 'Y perdí mi centro', de LaboratoriA, un cant a la igualtat entre homes i dones; o 'Corpus', en què Xavier Bobés explora el moviment d'un objecte escultòric en relació al cos.
A nivell internacional, la programació d'arts escèniques de la Fira comptarà amb la proposta 'SunBengSitting', del performer, ballarí, músic i coreògraf austríac Simon Mayer; i amb la 'instal·lació B', dels suïssos Trickster, centrada en el conte de la Blancaneus.
Adreçat al públic familiar, hi haurà propostes com la de la Companyia de Comediants La Baldufa amb 'La faula de l'esquirol', un espectacle que reflexiona sobre la diversitat i la convivència; o Campi qui pugui, que recupera en format de carrer tres porquets que encara busquen casa i un llop envellit però molt entranyable; o les Anxovetes, que estrenarà 'Ondina', amb l'objectiu d'acostar el món de les havaneres.
La música
Entre les estrenes d'aquesta fira, l'asturià Rodrigo Cuevas i Raül Refree, que s'han unit en la producció del darrer treball de Cuevas, 'Manual de cortejo', i que coincidiran a Manresa per primer cop sobre els escenaris en l'estrena del seu darrer espectacle. També hi haurà l'acordionista Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, amb el seu nou disc 'El ball i el plany'. Alba Carmona estrenarà 'Canciones del folklore', Los Hermanos Cubero 'Proyecto Toribio' o la mallorquina Maria del Mar Bonet, que estrenarà el nou espectacle, 'Saba de terrer. Homenatge al Pare Ginard, autor del Cançoner Popular de Mallorca'.
Del cartell també destaca el jove duet Alexandrae, integrat per Marc Vilajuana i Elena Tarrats, oferiran un recital de cants arcaics portats al terreny contemporani a l'estrena del seu primer disc 'Gaudeamus omnes'. La violinista Coloma Bertran presentarà el seu primer treball en solitari, 'Nocturns i diamants', amb artistes com Carles Belda, Sanjosex, Ju, Guillem Soler, Dia Sañé, Arnau Tordera i Gemma Humet.
La violinista Coloma Bertran presentarà 'Nocturns i diamants', el seu primer treball en solitariA nivell internacional, hi seran la jove cantant grega-sudanesa Marina Satti, que en companyia del grup polifònic Fonés, desplegarà els temes del seu nou disc 'Yalla'; o el grup de polifonia occitana i percussió Cocanha, que presentaran el seu darrer treball produït per Raül Refree.
El tercer gran eix, al setembre
Per al cartell del tercer gran eix de la Fira, la cultura popular i l'associacionisme, caldrà esperar fins al setembre. Segons ha manifestat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, Maria Àngels Blasco, calia que el PROCICAT aprovés el pla sectorial que regula l'activitat associativa. "Ara podrem començar a treballar-hi", ha dit Blasco.

