La fiscalia demana 111 anys de presó a 13 estudiants per una manifestació de 2017 - Diari de Barcelona

Estudiants encausats
La fiscalia demana 111 anys de presó a 13 estudiants per una manifestació de 2017
Se’ls acusa de provocar desordres i danys en una manifestació per la rebaixa del 30% de les taxes universitàries
La fiscalia demana 8 anys i mig de presó a 13 estudiants acusats de provocar desordres públics i danys en una manifestació del 2 de març de 2017 en el marc d'una vaga estudiantil per la rebaixa del 30% de les taxes universitàries i en defensa de la universitat pública. A més, també els demana 11.400 euros de multa a cadascun. Durant la manifestació, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), els joves haurien cremat un contenidor al carrer Pelai, llençat pintura en una botiga de telefonia i als Mossos d'Esquadra a Plaça Catalunya i també ous als vidres d'una entitat financera a Via Laietana, els quals haurien trencat a cops de martell, segons la fiscalia.
Els 13 estudiants haurien actuat "de comú acord i amb evident intenció de causar el deteriorament del mobiliari públic i urbà, posant en greu perill el desenvolupament quotidià de la vida ciutadana". La fiscalia també els exigeix una indemnització solidària a l'entitat financera de 4.800 euros i a la propietària del contenidor amb 647 euros. En el moment dels fets, els Mossos els van intervenir tres extintors per ruixar amb pintura, tres martells, un bidó de líquid inflamable, benzina i una bossa de petards.
La fiscal Pilar López Fondón, demana 111 anys de presó per 13 manifestants, per reclamar la rebaixa del 30% de les taxes universitàries.
— Alerta Solidària (@AlertaSolidaria) July 1, 2020
#LaPúblicaAJudici pic.twitter.com/vdoC7H0v5F
Alerta Solidària, qui s'encarrega de la defensa dels joves, i el SEPC han emès un comunicat reivindicant l'absolució inmediata dels 13 encausats i denunciant que tant la instrucció com l'informe policial "evidencien l'existència de seguiments previs, fet que deixa palès una clara voluntat de rastrejar l'activitat militant de les acusades." D'altra banda, al text rebutgen que s'incloguin tots els acusats al mateix grup, el que per les citades entitats suposa "la inexistència de proves concloents que els encausades fossin les autores d'aquests delictes."
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i Alerta Solidària afirmen que aquest primer cas de 'La Pública a Judici' posa de manifest una "persecució política i ideològica" i l'intent de desmobilització dels estudiants en un curs en què es van convocar diverses vagues per l'equiparament de preus entre màsters i graus i la rebaixa de les taxes universitàries, aprovada finalment ahir pel Govern de Catalunya.
2⃣ Tot i l'acceptació de la rebaixa de taxes i la recent aprovació, la repressió segueix present al ME pic.twitter.com/J8dlw9u7ah
— SEPC (@SEPC_nacional) July 1, 2020
La Generalitat manté la petició pels joves de Girona
La notícia es fa pública el mateix dia que s'ha sabut que la fiscalia manté la petició de 9 anys de presó i 7.200 euros de multa pels dos joves acusats del llançament de pedres contra un furgó de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra i de lesionar dos agents la nit del 16 al 17 d'octubre de 2019 a Girona.
La Generalitat manté la seva petició de 3 anys i mig de presó pels encausats, que participaven a les mobilitzacions en rebuig de la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem als líders independentistes pel referèndum de l'1-O.

