Erdogan
Per EFE i ACN
Publicat el 18 de març 2021

El fiscal cap del Tribunal Suprem de Turquia, Bekir Sahin, ha presentat aquest dimecres una demanda per il·legalitzar i dissoldre el partit esquerrà pro kurd HDP, la tercera formació en el Parlament turc, per suposats vincles terroristes.

L'acusació es converteix en el primer pas per a un possible tancament i dissolució del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), que compta actualment amb 56 diputats -d'un total de 600- en el Parlament turc, ha informat l'agència de notícies Anadolu.

"Membres i administradors de l'HDP estan treballant en contra de la unitat de l'Estat de la nació i juntament amb el PKK i organitzacions afins", assenyala la Fiscalia en un comunicat. El fiscal en cap vinculava en la seva nota al partit polític amb la guerrilla kurda PKK, considerada una organització terrorista a Turquia, als Estats Units i a la Unió Europea.

En les últimes setmanes tant el partit en el Govern, l'islamista AKP, com el seu principal aliat al Parlament, l'ultranacionalista MHP, han demanat la dissolució d'aquesta formació opositora. "La nostra gent ha perdut la confiança en aquest partit. 83 milions de ciutadans exigeixen que aquest partit sigui política i legalment tancat a les urnes i en el marc de l'ordre Constitucional", va declarar fa dues setmanes Cahit Ozkan, vicepresident de l'AKP.

L'HDP ha negat qualsevol vinculació amb la guerrilla del PKK i ha condemnat la lluita armada, la qual cosa no ha impedit que a molts dels seus legisladors se'ls acusi de vincles terroristes.

Ofensiva contra l'HDP

La petició de la Fiscalia coincideix amb la pèrdua de l'acta de diputat d'Ömer Faruk Gergerlioglu, de l'HDP, després de ser condemnat a dos anys de presó per un delicte de propaganda terrorista a causa d'un missatge en Twitter. Gergerlioglu, un crític de l'historial de drets humans del president, Recep Tayyip Erdogan, sosté que el judici en contra seva va tenir motivacions polítiques i tenia com a objectiu silenciar-lo.

Dotzenes de legisladors i alcaldes electes del'HDP, inclòs l'ex-copresidente Selahattin Demirtas, han estat arrestats en una ofensiva contra el partit. El Govern turc també ha intervingut en l'últim any 59 de les 65 alcaldies que l'HDP va guanyar en les eleccions locals de 2019.

Turquia també ha ignorat les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans que demanen l'alliberament de *Demirtas, a la presó preventiva des de 2016, en considerar que tant temps en la presó sense una condemna viola els seus drets i té com a objectiu "limitar la llibertat del debat polític".

La UE avisa Erdogan

La Unió Europea ha alertat a Turquia que la il·legalització del partit vulneraria "els drets de milions d'electors". L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha assegurat en un comunicat que el bloc europeu veu amb "molta preocupació la petició de la fiscalia turca per dissoldre la formació opositora.

"Turquia ha de respectar urgentment les seves obligacions democràtiques", ha defensat. Borrell també lamenta la decisió de retirar l'escó i la immunitat parlamentària al diputat de l'HDP Faruk Gergerlioğlu, així com el seu "imminent empresonament".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —