EL FIXER
Per EFE
Publicat el 09 d’agost 2021

El llibre "El Fixer", del mexicà Miguel Ángel Vega, narra en primera persona les gestes i perills que viu un periodista que aconsegueix ficar-se fins a "la medul·la" en el món del crim organitzat.

"El motor del llibre són les històries que viu un periodista en el seu afany per obrir accés a  escriptors, directors i corresponsals estrangers que vénen a Mèxic a gravar tot tipus de temes", diu a Efe Miguel Ángel Vega. L'autor és un conegut "fixer"  nascut el 1971 en Culiacán, a l'estat de Sinaloa, bressol del càrtel del mateix nom.

En el seu primer llibre, el també director de cinema descriu, entre l'anècdota i el testimoniatge, la seva decisió d'endinsar-se en les entranyes dels càrtels fa més d'una dècada per a les seves pel·lícules cinematogràfiques, i el terror que li va produir el brutal assassinat de Javier Valdez en 2017, company seu en el setmanari Ríodoce.

Figura fonamental i invisibilitzada?

Amb mil i una històries com el difícil rodatge d'un documental en la terra natal de Joaquín "el Xapo" Guzmán, que va incloure amenaces i personatges dels més variats, Vega descriu el món del "fixer", qui té la "capacitat" de "suggerir històries" a periodistes forans.

I ja sobre el terreny, el "fixer"es converteix en una figura capaç de produir un tema, contractar xofers, llogar material i bregar amb situacions complexes en zones de "alt risc", sempre salvaguardant la seguretat de l'equip.

"Cal assegurar-se que si un equip estranger entra a Mèxic marxi com va arribar i ningú surti danyat. Per això la figura del 'fixer' és fonamental en aquesta mena de cobertures", subratlla Vega.

El costat més humà

Al llarg de les més de 300 pàgines del llibre, editat per Penguin Random House, Miguel Ángel Vega fa també una radiografia del món del narcotràfic i els seus diferents personatges, des de sicaris a cuiners de droga o alts comandaments.

"La meta del 'fixer' és guanyar-se la confiança d'aquesta gent", explica l'escriptor, que sovint s'ha vist en situacions compromeses i recorda que la major por d'un narcotraficant és topar-se amb un agent encobert de l'Agència de Control de Drogues dels Estats Units (DEA, en anglès).

Natural de Culiacán, assegura que el 100% de la població del municipi està "a dos graus" de separació de personatges icònics, com el Xapo i la seva família.  "El tema del narcotràfic és una cultura que ha penetrat en tots els àmbits socials", relata Vega, qui afirma que els pistolers "són com tu i com jo".

"Són encantadors, són intel·ligents, són somiadors, són simpàtics. I anhelen algun dia ser una mica més que un simple sicari", apunta el també cineasta, que si bé reconeix que hi ha motius per a "demonitzar-los", també són fruit d'un "futur truncat".

Sobre els capos, Vega afirma: "No és l'arquetip de persona salvatge, ignorant i amb gustos estrafolaris. Potser no tenen educació però estan ben informats i saben fer negocis. Són molt analítics i poden ser molt freds".

Els perills d'exercir a Mèxic

Mèxic és un dels països més perillosos per a l'exercici del periodisme. L'ONG Article 19 ha documentat 141 assassinats des de l'any 2000 fins a dia d'avui, en possibles casos relacionats amb la seva labor. Un total de 43 periodistes han estat assassinats durant el mandat del president Andrés Manuel López Obrador, set d'ells amb mecanismes de protecció, segons ha reconegut el govern.

"Molts periodistes tracten de mantenir aquesta distància, s'arriben censurar perquè saben que el Govern, l'autoritat, no farà el seu treball", explica.

Vega va viure de prop el cruel crim del prestigiós periodista Javier Valdez, perpetrat per pistolers que li van disparar en dotze ocasions. "Vaig sentir inseguretat, després confusió, després dolor, i al final vi la ira", rememora.

Després de més d'una dècada, Vega va deixar el treball de "fixer" i els motius són clars: "Crec que ja ho vaig veure o vaig viure tot. Solament em falta viure la mort, i l'estic evitant. (...) Era massa, i hi ha un punt en el qual un ha de saber parar i fer cas a la por".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —