Mosso
Publicat el 08 de febrer 2021

El fotoperiodista, Joan Gálvez, ha denunciat que un agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra va disparar-li una salva a la cara, quan cobria el míting electoral de Vox a Salt, que aquest diumenge va acabar amb aldarulls. Gálvez havia estat documentant l'acció policial per dispersar els manifestants que protestaven contra la presència del partit d'extrema dreta a la localitat. Assegura que l'escopeter va disparar la salva de forma premeditada i malgrat que anava acreditat com a fotoperiodista.

Vint minuts abans dels fets denunciats, la Brimo va començar a treure les escopeteres de les furgonetes, segons ha relatat ell mateix al Diari de Barcelona. "Tant jo com la fotoperiodista Mireia Comas ens vam apropar a fotografiar-los. Ja en aquell moment, el cap de l'operatiu va anar a dir-los que vigilessin i que amaguessin una mica les escopetes, que estàvem molestant per allà. Ja estaven bastant incòmodes".

Gálvez va posar-se a la vorera i quan l'agent antiavalots va acostar-se a disparar "vaig pensar que aniria a disparar al mig del carrer, que seria el normal en una salva. I no, es va apropar fins a mi i em va disparar". Relata que l'escopeter va apuntar "potser deu-vint centímetres a la meva dreta". Un tret sonor, sense flamarada. "Em dispara a menys d'un metre i vaig tenir la sensació que em disparava a la cara. I vaig caure a terra directament".

Aquestes són les imatges del fotoperiodista instants abans de caure a terra:

Un vídeo publicat a la xarxa mostra com l'agent dispara la salva ben a la vora del fotoperiodista.

"Totalment premeditat"

El fotoperiodista explica al DdB que va fer tres fotografies del moment: dues mentre l'escopeter se li apropava i una tercera instants abans de la salva. "A la primera, durant el cordó, es veu com potser dels quinze Mossos que hi ha, deu em miren a càmera. Em fa pensar que va ser totalment premeditat. No va ser un error ni una equivocació. De fet, després no em van voler donar el número d'identificació de l'escopeter. A més, van amenaçar amb denunciar-me".

Gálvez no havia rebut, aquest matí, cap explicació ni trucada per part de cap responsable, ni dels Mossos ni del Govern. El fotoperiodista espera una explicació de la conselleria d'Interior: "A banda de donar-me una resposta a mi, sobretot haurien de donar una resposta públicament. Perquè sí que m'afecta a mi, però afecta moltíssima més gent que treballa d'això. I a la gent de carrer".

Afers Interns de Mossos obre una investigació

​​​​​La Divisió d'Afers Interns de Mossos ha obert una investigació interna per aclarir l'actuació de l'agent antiavalot de la BRIMO que ahir va disparar la salva, segons que informa l'ACN. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha defensat que la policia ha "evitat conflictes" aquest cap de setmana, un cap de setmana que ha reconegut que ha estat de "molta tensió" i "complex".

D'altra banda, ha garantit que s'investigarà si s'han produït accions per part dels agents "que vagin en contra de l'observança més pulcra del respecte als drets fonamentals". En aquest sentit, ha dit que un cop analitzada l'actuació de l'escopeter, la investigació tindrà "les conseqüències que hagi de tenir".

En línies generals però ha asseverat que els mossos han intervingut "com han hagut d'intervenir", per exemple separant bàndols no sempre de forma senzilla. Amb tot, ha fet una crida a una campanya "pacífica, on cadascú pugui dir el que pensa i sent sense violència".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —