El #foxeyechallenge desvela el racisme implícit
Per Sara Sans
Publicat el 05 d’agost 2020

Internet l’anomena ‘fox eye look’ i consisteix a utilitzar maquillatge per canviar la forma dels teus ulls i fer-los allargats, estrets i amb forma d’ametlla. Aquesta tendència s’ha popularitzat amb les models Bella Hadid i Kendall Jenner, que han aconseguit viralitzar la idea que els ulls estirats i ametllats són el nou estàndard de bellesa.

I parlem de viral perquè el #foxeyechallenge s’ha convertit en el nou protagonista de Tik Tok. El hashtag és un abocador de vídeos on s’ensenya diferents tècniques per aconseguir el ‘fox eye’ i es recomana coses com ara depilar-se les celles per fer-les més rectes o recollir-se una part del cabell per estirar la zona dels ulls.

@zefsee

пришлось сбрить брови ... для ##foxeyechallenge ##recomendation

♬ шаламумина - shishov

 

El més problemàtic del repte és el gest que es fa en la majoria dels vídeos: estirar-se els ulls per allargar-los. En aquest context serveix per acabar de perfeccionar el “look”, però històricament, i encara en l’actualitat, s’ha utilitzat per mofar-se de la comunitat oriental-asiàtica.

La Youtuber Michelle Moe, nascuda a Àustria i d’ascendència asiàtica, denúncia això mateix en un vídeo sobre la polèmica del ‘Fox Eye’: “No sabeu el que és haver crescut veient aquest gest com un atac directe cap a la teva persona i ara veure’l constantment per les xarxes socials; per mi, i per molts asiàtics que també han patit les mateixes burles, és un recordatori constant d’un gest ofensiu que ens incomoda".

En el vídeo també denúncia la ignorància d’un públic hipnotitzat pels estàndards de bellesa que, sense reconèixer que els asiàtics han estat ridiculitzats durant segles per la forma dels seus ulls, han decidit seguir la tendència impulsada per les “súper models blanques i els estàndards europeus”.

@50shadesof_chae

##foxeye##foxeyes##foxeyechallenge##foxeyetrend##foxeyeschallenge##whatkindoffuceryisthis##whatthehell##whytho##explainthis##imdone##thursday##whatthefuc##rude##no

♬ original sound - 50shadesof_chae

L’associació Dear Asian Youth, dedicada a donar veu als joves asiàtic-americans, també han expressat la seva opinió sobre la popularització d’aquesta tendència. Estan d’acord que segurament el el repte no es va iniciar amb mala intenció, però adverteixen que ignora el caràcter racista del gest.

 

Lliçó d’història

Dear Asian Youth també menciona el passat i la repressió de la comunitat asiàtica als Estats Units. El 1945, es va aprovar la llei de Dones de Guerra, que admetia les esposes i els fills estrangers dels militars estatunidencs. Durant els vint anys següents, un alt percentatge d’immigrants asiàtics eren dones de guerra i venien de països com ara Corea del Sud, Japó, la Xina, Filipines i Vietnam.

Segons un estudi sobre la cirurgia de parpelles del The Korea Herald, durant aquest període de la història, les dones d'origen asiàtic eren considerades amenaces per l’homogeneïtat cultural i racial dels Estats Units, i això va comportar que moltes s’operessin els ulls per alterar la seva forma i semblar-se a l'occidental.

Això és només un dels molts episodis racistes i opressors que la població asiàtica ha viscut. Ara es parla d’un racisme normalitzat i instaurat en la societat que es manifesta amb bromes o comentaris racistes, com ara estirar-se els ulls per burlar-se o preguntar “ho pots veure tot bé?”.

Testimoni

El Diari de Barcelona ha parlat amb l’Aram, nascuda a Corea del Sud i ara professora de coreà a Barcelona. Mai no ha viscut cap situació greu on algú es rigués de la forma dels seus ulls, però ens explica que a una amiga seva li van cridar “Obre més els ulls!” mentre caminava pel carrer.

“A mi també em semblen singulars i diferents els ulls dels occidentals però mai me n'he enrigut. També em canso del meu cabell o del color dels meus ulls i no és dolent voler canviar el teu aspecte, però no és excusable que et burlis d’una persona per ser diferent de tu i després decideixis copiar-la.” Així és com l’Aram veu el que està passant amb el #foxeyechallenge: tant li fa si algú decideix participar-hi però exigeix que s’accepti i es respecti tothom abans.

També explica que, a Corea del Sud, és molt comú operar-se els ulls, el nas o blanquejar-se la pell, però “no ho fem per imitar als occidentals, és simplement un intent d’apropar-se als estàndards de bellesa asiàtics imposats per la mateixa societat.”

L’anhel per aconseguir el ‘fox eyes look’ és una reacció als estàndards de bellesa, que ara són diferents i busquen la forma d’ametlla. La polèmica generada ha aconseguit demostrar l’existència d’un racisme implícit, que s’oculta en la nostra societat però que és viu; s’expressa en burles, mofes o comentaris amb to despreocupat, però conté missatges ofensius i denigrants dirigits a altres.  

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —