Tots els meus amics es diuen Cayetano - Diari de Barcelona

Entrar a TikTok vol dir endinsar-se en una espiral de procrastinació perpètua: hores de consum de vídeos que van des de persones tenyint-se el serrell de ros fins al Museo del Prado restaurant un quadre del segle XVII. Però sobretot, a TikTok et trobaràs trends de balls de cançons.
Quan va començar la quarantena la tendència del moment era la cançó Savage, després van venir altres com TKN de Rosalía o, actualment, WAP de Cardi B. Això va així: per parelles, en grups, sols, balls senzills, amb moviments repetitius, etc. És l'essència de TikTok, després d'un ball viral ve un altre. Mai s'acaba.

Tot i així, per molt que vinguis preparada, hi ha un ball inesperat que el teu cervell potser encara no ha processat del tot: l'himne d'Espanya. En efecte, existeix. Aquests dies circulen per la xarxa centennial diversos vídeos de joves que ballen una coreografia al ritme de l'himne nacional espanyol.
Què acabo de veure? pic.twitter.com/QPTS9UYiBR
— Lucía A. (@lurssia) September 28, 2020
Aquests vídeos són, de fet, un element comú dintre d'una comunitat força rellevant a TikTok: els autodenominats cayetanos (per a que ens entenguem: votants de VOX que prefereixen presentar-se d'aquesta manera). Els podràs reconeixer per fer vídeos com “el tag del Cayetano o la Cayetana”, o tiktoks en els quals es mostren orgullosos de portar la polsera amb la bandera d'Espanya, o anar a les manifestacions convocades per la ultradreta contra la gestió de la crisi del coronavirus.
@sapianooo pues como hay uno d jennis también d cayetanos, a ver si se hace viral? ##foryou ##parati ##foryoupage ##cayetanos
♬ risa q esto iba en coña - meri
"Todos mis amigos se llaman Cayetano"
El denominador comú entre aquests individus és que són joves -molt joves, la majoria- que es mostren molt orgullosos de ser de dretes i intenten donar la volta a l'“estigmatització” negativa que, en molts casos, recau sobre ells.
Fa dos anys, el grup madrileny Carolina Durante publicava el tema ‘Cayetano’. Aquesta cançó descriu un prototip de jove d'un nivell socioeconòmic alt que prové d'un entorn conservador. “Tots els meus amics es diuen Cayetano, sabatilles Pompei, algun té vaixell”, canta la veu principal, Diego Ibañez. És a dir, els Cayetanos són tots el pijos d'escola privada que vesteixen roba de marca. Versió catalan-friendly: els pijos que tenen casa a la Costa Brava.
La banalització de l'extrema dreta
A Espanya són molts els partits que tenen TikTok. No obstant això, ningú pot competir amb el que va arribar primer: Vox. El partit d'Abascal, encara que poc, puja contingut que és compartit per milers i milers d'usuaris a aquesta xarxa social.
Al gener, el politòleg i assessor de comunicació Antoni Gutiérrez escrivia al seu blog sobre aquesta la preocupant presència de la ultradreta a la xarxa social més utilitzada pels joves: "La joventut sempre ha tingut una característica: la necessitat de rebel·lar-se per a aconseguir definir una identitat pròpia. El discurs rupturista de Vox atreu a molts joves pels quals això suposa una rebel·lió contra el relat d'allò políticament correcte o establert”.
@alba_alegria Hay ciertas personas que al parecer no saben respetar. ? ##foryou ##parati ##vox ##españa
♬ Roses (Imanbek Remix) - SAINt JHN
L'extrema dreta sempre ha buscat als joves per a normalitzar la seva presència en la societat. Vox no és una excepció i ha trobat a TikTok i el seu algoritme una gran eina.
Més enllà d'estar orgullosos d'un model de vida, els Cayetanos estan orgullosos de simpatitzar amb una ideologia concreta d'ultradreta, de formar part d'una comunitat. La banalització d'aquest col·lectiu -concebent-lo o ironitzant sobre ells com un col·lectiu simplement juvenil- suposa, en el fons, una amenaça per al sistema democràtic.

