Pla general d'un guarda de Frontex a Lesbos (Grècia) l'octubre del 2015
Per EFE
Publicat el 24 de juny 2021

Els mecanismes actuals de l’agència europea de fronteres, Frontex, no aconsegueixen protegir la població de “les greus violacions de drets humans a les fronteres externes de la Unió Europea”, segons l’informe que va publicar ahir l’organització Human Rights Watch.

Un cop analitzades les accions de l’agència als tres països, Grècia, Hongria i Croàcia, on es duen a terme les operacions principals, l’ONG conclou que Frontex ha fracassat pel que fa a la investigació o a la presa de mesures per mitigar els abusos contra els migrants, “inclús en els casos d’una clara evidència de violacions de drets”.

HRW assegura que l’agència “ha fallat a l’hora d’actuar a temps” i que, en alguns casos, no ha pres mesures. L’informe de l’ONG també menciona altres suposats abusos, en els quals Frontex no hauria ajudat, com devolucions en calent i la negació d'accés a asil a Bulgària, Croàcia, Xipre, Grècia, Hongria i Malta.

L’escàndol de les suposades irregularitats va esclatar l’octubre del 2020 a partir d’una investigació periodística internacional. En aquesta, diferents mitjans de comunicació van denunciar diferents incidents que van motivar les denúncies de presumpta participació o tolerància de Frontex amb les devolucions en calent en el Mediterrani oriental.

Des d'aquell moment, les sol·licituds per aclarir els fets no han cessat, sobretot, per part dels diputats del Parlament Europeu. A més, l'Eurocambra disposa d'una comissió especial per investigar els incidents.

La pressió rebuda per part de la Comissió Europea, va fer que l'agència de fronteres iniciés una investigació interna que va mantenir els dubtes sobre diversos casos en els quals es van cometre, presumptament, violacions de drets humans, encara que no es van trobar proves de què s'incomplís la legislació vigent.

A començaments de juny, el Tribunal de Comptes europeu va publicar un informe segons el qual, el suport de l'agència Frontex en relació amb la gestió de les fronteres exteriors de la Unió Europea no era suficientment "eficaç".

Els auditors van considerar insuficient l'ajuda de l'agència europea de fronteres en la lluita contra la migració il·legal i la delinqüència transfronterera i van qüestionar la capacitat de Frontex per exercir correctament la funció operativa que li ha sigut assignada.
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —