El futur dels castells, en quarantena - Diari de Barcelona

CASTELLS
El futur dels castells, en quarantena
Les colles castelleres han hagut d'aturar la seva activitat sense perspectives d'un retorn proper
Les colles castelleres catalanes van ser un dels primers col·lectius que es van veure obligats a suspendre l’activitat a causa de la pandèmia de la Covid-19. Des de principis de març, són moltes les diades que s’han hagut de suspendre, en unes dates en què tot just s’inaugurava la temporada castellera a Barcelona amb la Diada de Santa Eulàlia.
L'essència dels castells rau tant en les grans aglomeracions de persones com en el contacte físic, dos factors que no permeten ser optimistes a l’hora de preveure una possible represa de l’activitat. Tot i que en un principi s’havia especulat amb reprendre els assajos amb grups reduïts, en una taula rodona promoguda pels Castellers de Barcelona es va arribar a la conclusió que no era una alternativa viable. "Plantejar això va ser una estupidesa grandíssima. O hi vas amb tot, o no hi vas, els castells són gent, són contacte", assegura Sergi Sanjosé, membre de Moixiganguers d’Igualada.
Sanjosé explica que a Igualada aviat van ser conscients de la situació i van veure que Moxiganguers s’havia acabat, almenys per una bona temporada. "És totalment comprensible que els castellers haguéssim d’aturar l’activitat, però això no impedeix sentir certa frustració. Era un any històric per a nosaltres". Enguany no només celebraven els 25 anys de la colla, sinó que, a més a més, volien fer la tripleta de 9 i estrenar el 4 de 9 i el 2 de 9 en concurs. Un objectiu que haurà d’esperar.
"La temporada que ve costarà d’engegar, però amb les ganes que tenim tots, aconseguirem el que ens proposàvem per aquest any", explica. Pel que fa a una possible disminució de la participació en els assajos, Sanjosé també és optimista: "Potser la gent gran tardarà més a venir, però arribarà el dia en què hi tornarem a ser tots".
Les diades també es confinen
Amb aquesta situació d'excepcionalitat, tothom ha hagut de redescobrir noves formes de relacionar-se, i els castellers no han estat menys. Algunes colles han decidit, al llarg d’aquest confinament, mantenir d’alguna manera l’esperit de les diades i les han recreat a les seves xarxes socials. Això sí, des de casa i amb les places buides.
Els Laietans de Santa Coloma són uns dels que van voler festejar la data en què haurien celebrat la seva primera diada a casa. El 19 d’abril van publicar diversos vídeos amb la participació de membres de la colla, i van portar una mica de castells a les cases de cadascú.
Comencem!! La Núria, la cap de colla, ens explica com anirà la I Diada Confinada#castellers #Gramenet #SantaColoma #santako #castells #DiadaConfinada pic.twitter.com/D5u0Kzy9Zs
— Laietans de Gramenet (@cclaietansgram) April 19, 2020
Una de les últimes colles a unir-se a aquesta iniciativa han estat els Bandarres, els castellers de Poble Sec, els quals el passat diumenge van organitzar una diada especial amb els d’Esplugues i els d’Esparreguera. Una diada que consistia en una enfaixada general "respectant la distància de seguretat", i que va comptar amb la participació de fins a un centenar de castellers. "Volíem celebrar la nostra diada adaptant-nos a la situació actual i vam pensar que una bona manera de fer-ho seria posant-nos la camisa i la faixa, i que aquesta llarguíssima faixa fos la que unís totes les persones que hi participessin", explica Marta González, castellera de Bandarres.
La colla de Poble Sec també ha aprofitat aquest confinament per dur a terme iniciatives més solidàries. Juntament amb algunes entitats del barri, han organitzat recollides d’aliments, de material escolar i productes infantils, entre d’altres. Ho han fet seguint, en la mesura del possible, els horaris d’assajos, per tal de mantenir d’alguna manera la seva rutina habitual. "Ja que no podem fer pinya per alçar un castell, fem pinya solidària per a les persones que més ho necessiten. Nosaltres som part del barri i ens agrada implicar-nos-hi", assegura González.
Les colles universitàries es queden sense tram de primavera
Un dels sectors més afectats dins el món casteller són les colles universitàries. La paralització de l’activitat va coincidir amb la recta final d’assajos abans de l’inici del segon tram de la temporada. "Al principi, dins la colla tothom creia que en qüestió de dues setmanes podríem tornar a assajar i teníem moltes ganes de fer castells límits", explica Jordi Francàs, membre de Xoriguers de la Universitat de Girona.
Però res més lluny de la realitat. Finalment, les diades de primavera, que s’havien de celebrar els dijous del mes de maig, naturalment també van estar suspeses. Un dòmino de cancel·lacions que ja havia començat el mes de març, quan es va haver de suspendre l’Aniverfest, una de les jornades que aplega més colles de tota la temporada.
Francàs té clar, però, que un cop es reprengui l’activitat, la por al contagi no farà baixar la participació als assajos, tenint en compte que sembla que el virus no afecta de manera tan agressiva als joves. “Potser l’any que ve no s’incorporarà tanta gent nova, però tots els que al març vam haver de parar, a la que puguem tornarem, ja que tenim moltes ganes de fer coses xules”, explica. Tot i això, el que sí que assegura que baixarà és el nivell general de les colles universitàries, perquè no són tan regulars com les convencionals i també per les dificultats de mantenir una bona forma física.
I si la vida social ja és important en les colles convencionals, en les universitàries encara més. És per això que han intentat no perdre el contacte en cap moment, organitzant diades virtuals, Kahoots, balls, jocs i trobades per videoconferència. Tot per poder tornar a plaça amb més ganes que mai, quan les condicions sanitàries ho permetin.
De moment sembla que els castellers són un dels col·lectius que hauran d’esperar força temps fins a tornar a la seva particular nova normalitat, repleta d’assajos i diades. Malgrat les circumstàncies, però, no han perdut el temps, ja que han aprofitat aquests dies per fer cohesió de grup i formació teòrica. Així, fan pinya per afrontar una temporada que, tant si és amb un nivell inferior a les anteriors com si no, de ben segur gaudiran, ja que podran tornar a omplir les places de camises de colors.

