El futur era això: les passarel·les en temps de coronavirus - Diari de Barcelona

MODA EN DIGITAL
El futur és això: les passarel·les en temps de coronavirus
Gucci, Versace, Prada o Ermenegildo Zegna han reconceptualitzat el món de les desfilades
El certamen de moda impulsat per la Generalitat, 080 Barcelona Fashion, ha presentat els dissenyadors i les marques que desfilaran a la pròxima edició, entre el 14 i 17 de setembre. A causa de l’emergència sanitària que vivim, la gran incògnita d’enguany és en quin format es celebrarà, però sembla que han apostat pel digital. Això els permet enfocar aquesta edició “cap a un públic internacional i global que podrà seguir les desfilades des de qualsevol lloc del món”.
El format digital en el món de la moda va sorgir des del moment en què, per culpa de la Covid-19, va ser necessari cancel·lar les passarel·les tradicionals. Obligats a presentar les col·leccions en format digital, marques com Gucci, Versace, Prada o Ermenegildo Zegna han reconceptualitzat el món de les desfilades i han aprofitat per deixar anar el costat més creatiu del món de la moda.
Incorporant imatge estàtica
Gucci aposta per un concepte inspirat en el gènere vaporwave i els videojocs dels vuitanta. A través del que sembla un ordinador antic, presenta la seva nova temporada tardor-hivern del 2020. Aquest cop, i a diferència de les passarel·les convencionals, el director creatiu, Alessandro Michele, ha decidit incorporar models de totes les edats i talles. També ha introduït la imatge estàtica combinada amb una petita dosi de vídeo, que deixa espai pel detall i es centra en els punts forts dels outfits.
El que sí que no ha canviat és la filosofia de la marca, que segueix apostant per trencar amb els estereotips de gènere i no diferencia entre roba masculina i femenina. “He d’investigar la meva passió encara més, i aquesta passió va portar a la idea que podia fer el què volgués en termes d’expressió” diu Alessandro Michele en el mateix vídeo. I és que el format digital ha permès incorporar, no només peces de roba, sinó també les veus i històries de tots aquells que hi participen. En aquest cas, a més d’Alessandro Michele, han participat Damiano i Fabio D’innocenzo, directors i guionistes italians, i Alec Soth, fotògraf americà, que han compartit la seva pròpia definició d’expressió artística i el que per ells significa.
De concert
Versace, en canvi, aposta per la música. En un petit tast de la nova col·lecció, la marca italiana convida al cantant americà Aj Tracey que posa melodia a la presentació. La posada en escena imita una sessió fotogràfica on es mostren les diferents peces. Gairebé a la meitat del vídeo comença l’actuació de l’artista, que va acompanyat d’una de les models que balla de forma relaxada i despreocupada al ritme de la música.
De la mateixa manera que Gucci presentava a Alessandro Michelle, Versace també deixa un espai per Donatella Versace, vicepresidenta i cap de disseny de la marca, que apareix saludant i acompanyant a Tracey al plató de gravació.
A diferència d’altres marques, Versace ha presentat un vídeo que no arriba als deu minuts on només mostra una vintena de looks. Tot i canviar per complet el format de passarel·la tradicional, també ha decidit reduir en temps i peces. Això demostra la necessitat d’adaptar-se a aquest nou format digital, que es caracteritza per ser ràpid, volàtil i amb baixes xifres de seguidors fidels.
El paper de l'artista
Prada s’emporta el primer premi de creativitat. La marca italiana ha dividit la presentació de la col·lecció primavera-estiu 2021 en cinc capítols diferents. Cadascun adopta una perspectiva diferent imposada per cinc artistes de tot el món: des de fotògrafs fins a cineastes, tots proposen un film que captura una faceta de la col·lecció de Prada i que alhora presenta la seva pròpia definició de creativitat.
El capítol 4, per exemple, mostra un mosaic de diferents formats combinant imatges i vídeos. Conté moviments repetitius dels models, que també acaben observant imatges d’ells mateixos a través de monitors i pantalles. “Ja que la col·lecció tenia peces inspirades en els anys seixanta, he intentat incloure algunes referències cinematogràfiques d’aquell moment i del present” explica el director del capítol Martine Syms.
Prada ha aprofitat el format digital per donar total llibertat creativa no només a la mateixa marca, sinó també a tots els artistes amb qui han col·laborat. Cada capítol mostra un costat diferent de la col·lecció i la presenta sota ambients i escenaris diferents, molt difícils d’aconseguir en una passarel·la tradicional.
A través de la música, de l’art o del disseny, el format digital ha aconseguit portar el món de la moda a la màxima expressió artística. Ara no només parlem de la col·lecció de roba, sinó que també parlem de l’escenografia, de l’elecció de format, dels convidats i de la producció, tant artística com cinematogràfica. La propera cita amb aquest tipus de format és al 080 de Barcelona, que encara no ha revelat cap detall de com serà la pròxima edició.
La indústria de la moda ja era prou dinàmica, però aquesta nova llibertat creativa obliga les marques a donar curs a la imaginació i estarem a aquí per veure-ho. I també per comprovar si els nous formats s'instal·laran definitivament, amb i sense pandèmia.

