El futur de la política espanyola, en joc a Madrid - Diari de Barcelona
Normalització de l'extrema dreta
El futur de la política espanyola, en joc a Madrid
Els enfrontaments i el discurs d’odi han marcat la campanya electoral a la Comunitat

La Comunitat de Madrid arriba a una jornada electoral que pot resultar decisiva per la forma de fer política a Espanya. Després d’una campanya caracteritzada per les tensions entre blocs i les acusacions creuades de discurs d’odi, els experts alerten dels riscos que comporta aquesta forta polarització. El que va començar com una elecció entre “socialisme o llibertat”, per a molts s’ha convertit en una lluita entre “democràcia o feixisme”.
Totes les enquestes situen l’actual presidenta Isabel Díaz Ayuso com a clara vencedora de les eleccions. Segons explica al Diari de Barcelona Miquel Ramos, periodista expert en extrema dreta, aquesta situació obliga VOX a “tractar de ser protagonista constantment amb accions provocadores” i així guanyar força al camp de batalla de la dreta madrilenya. D’aquesta manera, les seves accions s’acaben convertint en un plat del “menú de cada dia als mitjans de comunicació” i, per tant, arribant a la ciutadania.
Davant aquesta situació, els partits d’esquerres s’han aliat per intentar frenar l'avenç del que consideren el discurs d’odi de l’extrema dreta. Un foment de l’odi que segons Jordi Mir, especialista en filosofia política, “converteix determinades persones o col·lectius vulnerables en un blanc d’atac”. Ell mateix exemplifica aquesta mena d’estratègia política amb els cartells propagandístics de VOX en contra dels menors estrangers no acompanyats.
Escalada de tensió
Les amenaces de mort rebudes per diversos polítics les darreres setmanes han evidenciat el creixement de la crispació entre la població. Miquel Ramos assegura que “algunes persones se senten legitimades per fer un pas més enllà”. Un fet que “ens apropa a un esdeveniment tràgic”, ja que “el discurs d’odi és el combustible per a l’acció”.
Per aquest motiu, Jordi Mir afirma que “les eleccions de Madrid haurien de ser el clímax a partir del qual començar a desescalar l’odi en la política”. Si no, adverteix que es podria arribar a situacions com la viscuda amb l’assalt al Capitoli dels Estats Units, on “algunes persones volien agredir o posar fi a la vida d’alguns dels seus representants polítics”.
La polarització entre ambdós bàndols i la possible desaparició de Ciutadans ha provocat que Ayuso només pugui aliar-se amb l’extrema dreta. Un fet que, segons els experts, ajuda a normalitzar els discursos de VOX. En aquest sentit, Ramos avisa que “els polítics no haurien de considerar l’extrema dreta com a un interlocutor vàlid perquè les seves propostes són antidemocràtiques i una esmena als drets humans”.
També reflexiona sobre el paper que han de jugar els mitjans de comunicació davant certes idees que introdueixen les formacions d’extrema dreta. El periodista crida a “no estar parlant constantment de l’amenaça de trencar Espanya, dels MENAS, dels okupes o dels immigrants” i evitar introduir “el relat d’un terror cap a un perill que no és real”.

