El G20 es compromet a finançar vacunes per als països pobres
Per EFE
Publicat el 23 de novembre 2020

La cimera del G20, centrada aquest any en la recuperació de la crisi provocada per la covid-19 i el reforç de la cooperació entre els seus membres per combatre la pandèmia, ha acabat amb el compromís de finançar les vacunes per als països pobres.

"Hem aconseguit molt aquest any, hem complert el nostre compromís per seguir treballant junts per fer front al desafiament de la covid-19 per salvar vides i mitjans de vida, i protegir als grups més vulnerables". Així ho ha assegurat en unes declaracions finals el rei de l'Arabia Saudita, Salmán bin Abdelaziz, el país del qual va organitzar l'esdeveniment, que es va celebrar de forma telemàtica a causa de la pandèmia. 

Després d'agrair als altres líders del grup la seva participació en els dos dies que ha durat el fòrum, li ha passat el testimoni al president d'Itàlia, Giussepe Conte, que ostentarà la presidència del G20 a partir de l'1 de desembre.

En prendre el relleu, Conte ha posat l'accent en la lluita contra el canvi climàtic, amb objectius com "promoure la difusió de tecnologies netes i eficients", i en la importància de reforçar la cooperació internacional i el multilateralisme, disminuït durant el mandat del president dels Estats Units, Donald Trump. "Construir un millor futur només és possible si treballem junts, units, en una comunitat global d'intencions, forjada sobre un esperit de cooperació i solidaritat", ha sostingut.

Falten 28 mil milions de dòlars

En la declaració final, els membres de la G20 es comprometen a aportar els fons que encara falten a la iniciativa COVAX, mitjançant la qual els països d'ingressos mitjans i alts poden finançar els més pobres perquè rebin també vacunes contra la covid-19.

Aquest instrument encara requereix 28.000 milions de dòlars (uns 23.600 milions d'euros al canvi actual) en finançament, dels quals 4.200 milions (uns 3.542 milions d'euros) es necessiten abans de finals d'any. Tot i això, no hi ha més mesures per alleugerir la situació de les nacions més desafavorides, encara que era un dels punts més importants de l'agenda de varis dels participants.

La declaració final es limita a reiterar els compromisos ja adquirits al llarg de l'any pel G20 amb els països més vulnerables, com ara mantenir la suspensió del deute per aquests fins al juny de 2021, obviant per ara la crida feta per l'ONU perquè duri fins a finals del pròxim any.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —