Generació Z de Zodíac
Publicat el 29 de juny 2020

La Generació Z qüestiona molts dels elements polítics, històrics i socials preestablerts a la societat i busca desconstruir actituds i creences heretades. Es tracta d’una generació que, a través d’internet, té la capacitat d’accedir a la informació i el coneixement i desenvolupar aquest esperit crític per tal de plantejar canvis i opinions contràries a la norma. 

Es pot considerar que la societat dels joves s’allunya dels antics dogmes de la religió, ja que aposta per una visió de la vida més realista. Segons l’informe Laïcitat en xifres (2018) de la Fundació Ferrer i Guàrdia, la meitat de joves menors de 25 anys a Espanya es consideren agnòstics o ateus. Els joves tenen una visió més realista, però què passa amb l’astrologia?

Co-Star és una aplicació mòbil llançada el 2017 per la psicòloga Banu Guler. L’app es presenta com una eina per generar horòscops "híper personalitzats a partir de dades de la NASA que interpreten astròlegs professionals". Des de Co-Star expliquen que, malgrat que l’astrologia fa milers d’anys que existeix, la seva popularitat ha crescut recentment perquè s’ha traslladat al món d’internet, que permet fer-ne un ús i compartir-la d’una manera que fins ara no era possible. 

Aquesta app es ven com una versió millorada dels horòscops de les revistes, que estan limitats pel paper i no tenen en compte “tots els elements relatius als astres”. Sigui com sigui, traslladar les prediccions astrològiques del paper al món digital ha estat un èxit per a Co-Star, que compta amb milions de descàrregues a tot el món i el 2019 va obtenir 5 milions de dòlars per al seu finançament. 

Malgrat la popularitat d’aquesta app astrològica arreu del món, al nostre país no té tant d'èxit, possiblement perquè només està disponible en anglès. Tot i que a Espanya encara no existeix una aplicació d’aquestes característiques, l’univers de l’astrologia en línia té una gran presència a Instagram. El compte @horoscoponegro és el més popular, amb 2,2 milions de seguidors. Segons es pot llegir a la seva biografia, es va crear per mostrar “el costat fosc dels signes”, però s’ha convertit en molt més que això, ja que a través de publicacions diaries comparteix prediccions, reflexions i curiositats més o menys banals sobre cada signe. A més a més, té una xarxa de 12 comptes específics per a cadascun dels signes del zodíac, en què cadascun té aproximadament un milió de seguidors. 

Horóscopo Negro es pot considerar com la versió més clàssica dels horòscops de diaris i revistes traslladada al món digital. Però explorant Instagram s’hi poden trobar infinites versions de comptes d’astrologia amb continguts d’allò més variats. Alguns tenen informació i dades pràctiques que van més enllà l’horòscop, altres combinen l’astrologia amb l’art o la il·lustració, però sobretot s’hi troben comptes de mems amb múltiples formes o estètiques, que d’alguna manera apel·len a l'imaginari i els referents generacionals del públic jove. 

 

Encara que no hi ha cap canal que destaqui per sobre de la resta pel seu contingut, a Youtube els vídeos relacionats amb l’astrologia i el zodíac també causen autèntic furor. Els que tenen més visites i comentaris a la plataforma normalment són de la comunitat anglosaxona i es basen a identificar personatges de pel·lícules o sèries amb un signe en concret. 

Dins aquest fenomen, hi ha opcions per tots els gustos: Des de princeses Disney, fins a les germanes Kardashians, passant per sitcoms nord-americanes molt populars com The Office o Friends. Aquesta última és la que té més èxit i els comentaris s’omplen de persones exultants perquè han relacionat el seu signe amb el seu personatge preferit o d'altres francament decebudes perquè són cranc i li han dit que s’assemblen a Ross.

 

Entendre el per què
Ismael Gil, president de l’Associació d’Astrologia de Catalunya, explica que no és del tot correcte pensar que ara hi ha un boom astrològic. “L’astrologia ara és més visible i, fins i tot, més cridanera, però en els anys 80 hi havia més boom que ara, l'únic que com no existien les xarxes socials, no era tan obvi”, afirma. 

No hi ha cap estudi empíric que determini el percentatge exacte de persones per a les quals l’astrologia té un significat important, però veient l'atenció que reben aquests continguts a les xarxes no es pot negar que d’alguna forma o una altra manté un gran interès en la societat. La pregunta és per què. Si les noves generacions ho qüestionen tot i tenen una visió més realista, per què encara baden amb el que àmpliament és considerat com una pseudociència?

Ismael Gil afirma que “vivim uns temps molt convulsos en què molta gent busca respostes”. Des de la psicologia, s’explica l’èxit de l’astrologia com una eina que ofereix un sentit de reafirmació de la vida i de la personalitat i que també pot ajudar a determinades persones a enfrontar-se amb el desconegut amb una certa sensació de control. 

La mateixa app de Co-Star justifica el seu ús com a una forma de trobar sentit a la vida. “La racionalitat és sufocant. Els humans necessitem connexió i misteri” expliquen. També apel·la a l’ansietat com una característica generalitzada de la generació digital. D'aquesta manera, l’astrologia podria ser una via d’escapament a les pors i la incertesa que afecta la joventut, ja sigui com un entreteniment o com una cosa més seriosa.

Qui hi ha darrere d’aquests perfils a les xarxes? 
Veient aquest ressorgiment de l’astrologia durant els últims anys de la mà de les xarxes socials, molts joves s’han decidit a compartir la seva saviesa amb els seus seguidors, sigui en el format que sigui. Un d’aquests casos, és el de Bea Martín, que des de ben petita havia consumit els horòscops a les revistes del cor que trobava a casa seva. I amb l'arribada a l’adolescència es va acabar de submergir en el món dels astres: "vaig començar a llegir i a informar-me sobre el tema, no podia parar. També vaig topar amb un joc de cartes de tarot i les vaig aprendre a utilitzar”. 

Ara, sota el nom artístic de 'La Cíngara' té un podcast mensual anomenat Horscopop, en què parla de l’esdevenir dels signes del zodíac sempre afegint-hi un toc d’humor i costumisme, tal com ella mateixa confessa. Tot i que reconeix que no és una professional, per elaborar les prediccions busca informació de diversos llocs, la contrasta i també es basa en els prejudicis que pugui tenir d’un signe en concret.  

Martín creu que aquesta febre per l’astrologia es deu a la necessitat de la gent jove de sentir-se compresa i identificada amb el que consumeix per internet: “Quan llegeixes o escoltes el teu horòscop, sents que t’està parlant a tu. Crec que això es deu a la necessitat brutal d’identificació i consol que tenim els joves”, sentencia. En aquest sentit, La Cíngara pensa que en el seu èxit també influeix el format mem que han adoptat les prediccions o les característiques a les xarxes, que les fan més accessibles i fàcils de consumir.  

Un món de dones? 
Tot i que Martín es reconeix afortunada per tenir un entorn que ha acceptat de forma natural la seva afició a l'astrologia, també assegura que les poques crítiques que ha rebut han sortit de la boca d’homes. “Els horòscops ja formen part de la quotidianitat de molta gent, però les úniques persones que m’han dit que el que faig és una ximpleria sempre han estat nois”, apunta la jove. “Crec que és així perquè, per a les dones, l’astrologia sempre ha estat més accessible, ja que es podia trobar a productes destinats a elles. A més, aquí entra en joc tot el tema de la bruixeria i de la connexió amb la natura”, continua La Cíngara, que al mateix temps aclareix que no creu que aquest món sigui exclusiu per dones, sinó que els homes són més escèptics. 

Bea Martín també és dissenyadora i s’encarrega d’un seguit de perfils a les xarxes. Per això, encara dona més importància a l’estètica i a la presentació dels seus horòscops en un món que de per si ja és bastant visual. “Un perfil, sigui del tema que sigui, ha de tenir una estètica atractiva per poder triomfar”, assegura. Afegeix que les imatges han de tenir un impacte instantani: “Consumim i produïm contingut, també d’astrologia, per sobre de les nostres possibilitats i si veiem que un post és avorrit o té molta lletra, directament ni tan sols el llegim”. Aquesta reflexió es veu traduïda en els nombrosos perfils que, tot i seguir diferents estils, comparteixen una estètica molt cuidada. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —