Sant Climent de Taüll
Per EFE
Publicat el 27 de juny 2021

El Departament de Cultura de la Generalitat i l'Institut d'Estudis Ilerdencs han digitalitzat amb tecnologia 3D les esglésies romàniques de la Vall de Boí per millorar l'accessibilitat a aquest patrimoni arquitectònic. Segons ha explicat la Generalitat l'acció s'emmarca en la celebració del XX aniversari de la inscripció d'aquest conjunt d'esglésies romàniques com a Patrimoni Cultural de la Unesco.

A partir d'aquesta setmana, els usuaris de tot el món podran fer un recorregut virtual a través d'Internet per totes les esglésies romàniques de la Vall de Boí i durant l'estiu s'incorporarà en la senyalització de les esglésies uns codis QR que donaran accés als models 3D de cada monument.

La digitalització en 3D del conjunt permet "sobrevolar" les esglésies i també "descobrir els detalls interiors" a través de l'ordinador i el mòbil, encara que el recurs també està disponible en realitat augmentada i realitat virtual.

Aquesta digitalització proporciona una "nova eina de difusió" i permet "millorar l'accessibilitat" a les esglésies, tant per als visitants que arriben en les hores de tancament com per als estudiosos i aficionats de tot el món. També permet tenir un registre de l'estat físic de les esglésies el 2020, que permetrà detectar i analitzar possibles anomalies o patologies.


Esglesia Sant Climent de Taüll | Generalitat de Catalunya

Per a la creació dels models s'ha utilitzat la fotogrametria, una tècnica que consisteix a fer fotografies des de tots els punts de vista possibles de l'edifici, tant a l'interior com en l'exterior. Ha sigut l'estudi Burzon Comenge, especialista en producció cultural digital, l'encarregat de prendre les imatges, que en el cas de les teulades i els campanars es van obtenir amb drons.

Recollir tots els detalls implica fer moltes fotografies a cada església: en Sant Quirc de Durro, una esglèsia petita, es van fer més de 5.000 fotografies per capturar els seus detalls, però en les més complexes com la de Sant Climent de Taüll es van prendre més de 7.000 imatges.

En total, els models virtuals definitius s'han elaborat a partir de gairebé 50.000 fotografies i es publiquen amb llicència Creative Commons, amb l'única obligació de citar la font, per "promoure la màxima difusió i reutilització".

El conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí s'incorpora al programa Giravolt, que promou la captura 3D dels elements arquitectònics "més significatius" del patrimoni cultural català. Fins ara, aquest programa ha digitalitzat monuments com la Seu Vella, el monestir de Santes Creus o el Palau de la Generalitat, i el seu objectiu és crear una galeria per difondre el patrimoni arquitectònic de Catalunya "en tota la seva diversitat".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —