La Generalitat distribuirà 140 milions d’euros en compensacions per als professionals sanitaris
Per Redacció i ACN
Publicat el 10 de juny 2020

Els professionals sanitaris rebran una compensació d'entre 350 i 1.350 euros a la nòmina d'agost per la crisi de la Covid-19. La Generalitat distribuirà un total de 140 milions d’euros entre tot el personal sanitari segons la categoria professional de cadascú i el percentatge de presencialitat durant la pandèmia.

Rebran la compensació els professionals del sistema sanitari públic SISCAT, que inclou centres públics i concertats, i que van treballar de l'1 de març al 31 de maig tant de manera presencial com telemàtica. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha agraït la implicació i l’esforç demostrat per aquests professionals en tots els àmbits davant una realitat que no coneixien.

De cara als anys 2021 i 2022, el Govern vol incloure una partida addicional de 40 milions d’euros cada any per l'esforç que hauran de continuar fent aquests professionals, segons ha avançat la consellera en una roda de premsa aquest dimecres.

Vergés, ha destacat que la situació a la qual s'han enfrontat els professionals sanitaris i de les residències no té precedents i que han hagut de canviar les formes de treballar i les tasques habituals: allargar les jornades i assumir canvis d'ubicació, amb nivells alts d'estrès i amb una afectació emocional important per la incertesa d'una malaltia que molts cops és brutal.

Així doncs, ha assegurat que aquest reconeixement recull l'immens agraïment als professionals que han cuidat de les persones durant les setmanes més dures de la pandèmia, encara que són conscients que no supleix l'impacte viscut. Afirma que també és una manera d’encoratjar-los en l'exigència dels pròxims mesos, en què els professionals de la salut han de recuperar l'activitat assistencial que no té res a veure amb el coronavirus.


Compensacions segons categoria i presencialitat

Per concretar aquesta compensació econòmica s'han establert unes franges en funció de la categoria dels professionals sanitaris i el grau de treball presencial que va suposar, per tant, l'exposició a la Covid-19, al virus i a la realitat de la malaltia.

Segons l'esborrany –ja que està previst que el Govern aprovi la proposta el dimarts que ve–, el facultatiu que va treballar en més d'un 80 % de forma presencial rebrà una compensació de 1.350 euros, la més alta. Els tècnics sanitaris i altres categories que van treballar menys d'un 50 % de forma presencial cobraran una retribució extra de 350 euros, l'import menor previst.

Pel que fa als treballadors de les residències, rebran un màxim de 900 euros, però variarà en funció de les places públiques del centre i de la categoria professional de cadascú.

En els casos de professionals que han estat de baixa per la Covid-19, es comptarà aquesta baixa laboral com a treball efectiu, segons ha indicat la consellera de Salut.

"Refundació" del sistema sanitari 

La consellera de Salut ha afirmat que si bé aquests reconeixements econòmics són justos, no aborden les necessitats estructurals del sistema de salut. Per això, ha demanat fer un pas endavant per una refundació i per revertir l'infrafinançament del sistema sanitari.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat que "és hora de passar dels aplaudiments al reconeixement en forma de recursos", i ha assenyalat que aquesta compensació extraordinària "s'ha d'entendre com un punt de partida i un primer pas d'un canvi de paradigma amb relació als serveis públics", després que la crisi de la Covid-19 hagi evidenciat la necessitat de reforçar-los.

Aragonès ha assenyalat que els serveis públics han vist "limitada la capacitat d'acció per les polítiques d'austeritat que es van imposar durant la crisi del 2008" i ha deixat clar que millorar el sistema sanitari públic és un dels grans reptes dels pròxims mesos i anys a Catalunya. També ha subratllat que, paral·lelament, han de ser capaços d'exigir a l'Estat els recursos necessaris per a la sanitat pública davant l'infrafinançament de Catalunya.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —