Imatge de la missa dedicada a les víctimes de la covid-19
Per EFE i Redacció
Publicat el 27 de juliol 2020

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que ha ordenat al departament de Salut que obri un expedient sancionador a l'Arquebisbat de Barcelona per la missa funeral celebrada aquest diumenge a la Sagrada Família en record a les víctimes de la pandèmia per coronavirus. També ha alertat del perill dels rebrots i ha assegurat que els deu dies que venen són claus per revertir la situació. 

Aquest enfrontament amb l'Església catòlica s'ha produït després que el cardenal de Barcelona, Juan José Omella, oficiés aquest diumenge una missa de difunts en record a totes les persones mortes durant el confinament per la Covid-19 i altres malalties a la Sagrada Família, desobeint una prohibició del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT). 

Torra també ha retret a Omella que no hagi alçat ni una sola vegada la veu per condemnar la repressió que, segons ell, durant els últims anys s'ha patit a Catalunya. "Em sembla bé que el cardenal Omella apel·li a la llibertat de culte, però durant anys ha oblidat la Constitució i els drets humans" relatius a la llibertat d'expressió i "ni una vegada ha alçat la veu" contra la repressió als polítics catalans, ha considerat el president. 

La missa per les víctimes del coronavirus que va oficiar ahir l'arquebisbe de Barcelona va reunir a diverses dotzenes de persones a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, on tots els assistents portaven mascareta. Els assistents a la missa estaven asseguts distanciats entre si, però eren més de les deu persones que estableix com a màxim una resolució del PROCICAT del passat 17 de juliol per les cerimònies religioses. 

En aquest sentit, Torra ha ordenat al departament de Salut que obri un expedient sancionador a l'església catòlica a Barcelona per celebrar la missa. El president ha assegurat que "tots som iguals" davant les resolucions preses per fer front a la Covid-19 i que, "si el PROCICAT i el Govern prenen mesures per assegurar la salut de tots els ciutadans, tots les hem de complir". 

Ha acabat el missatge dirigint-se a Omella i dient: "jo sóc catòlic, vaig ser educat als jesuïtes i els meus referents són Pere Casaldàliga i Ernesto Cardenal", i ha afegit que la seva església és la dels pobres i els vulnerables, la dels sacerdots que treballen per la comunitat a barris de persones pobres, com a la Mina, Sant Adrià del Besòs (Barcelona). "Aquesta és la meva Església", ha afirmat, després d'assegurar que la resolució del PROCICAT es farà complir en aquests àmbits i en els que siguin necessaris. 

"Moment crític"

Quim Torra també ha explicat que si els contagis segueixen augmentant, s'haurà de retrocedir. "Estem en els deu dies més importants de l'estiu per saber si amb la solidaritat, la col·laboració i l'esforç col·lectiu de tots som capaços de revertir la situació. Però la situació és crítica, si no ho aconseguim, haurem de retrocedir", ha assegurat Torra. La compareixença tampoc no ha estat exempta de contradiccions, ja que alhora s'ha dirigit en anglès als turistes estrangers assegurant que "Catalunya és una destinació turística responsable".

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —