El genetista Salvador Macip creu que "pot passar tot el 2021" fins a tornar a la "vida normal"
Per ACN
Publicat el 01 de maig 2020

L'investigador català Salvador Macip creu que "pot passar tot el 2021" fins que es torni a la "vida normal". En una entrevista a l'ACN, el metge expert en genètica molecular de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, i de la Universitat Oberta de Catalunya explica que fins que no hi hagi vacuna per la COVID-19 hi haurà "risc de rebrot".

Segons Macip, "en el millor dels casos" la vacuna es podria començar a subministrar a principis de l'any vinent, però fins que tota la població no estigui protegida podria passar un any. La cura podria servir durant "mesos o anys", ja que sembla un virus "estable", destaca el genetista. A més, explica que els estudis genètics no podrien frenar la propagació de la malaltia, però sí la mortalitat.

Tot i que ja s'està planejant la desescalada, Macip creu que la situació no estarà "controlada" fins que no hi hagi o bé una vacuna, o bé immunitat de grup, és a dir, més de la meitat de la població resistent al virus. Alguns estudis mencionats per l'investigador apunten que ara mateix només un 5% de la població és immune a la malaltia. En aquest sentit, sosté que "aviat" podria haver-hi una vacuna candidata. Si fos així, a finals del 2020 es podria començar a "produir" i, a principis del 2021, a administrar. Amb tot, recorda que s'ha de tenir en compte la capacitat de producció i les fàbriques existents, que seran un "embut". "Pot ser que al llarg del 2021 estiguem en la fase de subministrar vacunes", expressa, recordant que "es trigarà molt" a tenir la població de tots els països vacunada.

Macip destaca que quan la vacuna es descobreixi, "existeix el risc" que el virus ja hagi mutat i no serveixi. Tot i això, l'investigador es mostra optimista. Segons explica, de tot el ventall de virus, la pòlio és "totalment estable", la grip "va mutant però és estable" i la sida "canvia cada setmana" i per això fa trenta anys que se'n busca la cura. En aquest sentit, el genetista remarca que el SARS-CoV-2 és un virus "estable" i, per això, la futura vacuna podria durar mesos o anys.

El paper de la genètica
D'altra banda, Macip sosté que la genètica podria ajudar a frenar la mortalitat del coronavirus. "Una de les incògnites és saber quines seran les persones que es posaran més malaltes. Hi ha gent a qui el virus no els fa res i d'altres que tenen una resposta duríssima i que poden morir", explica. Segons l'investigador, els motius d'aquesta incògnita es troben en factors genètics, que "poden predir la resposta al virus". Si mitjançant la genètica es pot detectar que una persona és especialment vulnerable a la COVID-19, se li posarà de seguida "vigilància".

Entre les possibles causes de l'impacte de la pandèmia a Catalunya, destaca les retallades pressupostàries a Salut després de la crisi del 2008. "Es van fer seguint criteris polítics, amb la idea que el sistema sanitari sempre pot treballar al màxim de les seves possibilitats i que no necessita tenir un extra", afirma. "Això pot tenir certa lògica però deixa el sistema sanitari totalment indefens davant d'una crisi". Tenir el sistema sense marge de maniobra, continua, "no permet absorbir cap crisi que pugui venir". El genetista també ha remarcat que als polítics "els costa pensar" més enllà del temps que estan al poder.

L'investigador català també és crític amb la reacció europea a la crisi sanitària, sobretot quan aquesta va esclatar a l'Àsia. "Ens vam instal·lar en un cofoisme, pensant que Europa està protegida i que no ens passarà res", reflexiona. "Ens ha faltat rapidesa, cintura i atenció", sentencia.

Centralització de competències i desconfinament
Pel que fa a la centralització de competències a l'Estat imposades pel govern espanyol amb l'estat d'alarma, Macip creu que aquesta no ha estat "productiva". L'investigador és partidari de coordinar la resposta de la manera més centralitzada possible, fins i tot amb la UE o l'OMS com a referents i no els Estats, però creu que "s'ha de donar el poder a les regions petites perquè controlin el seu territori". A més, pensa que a Espanya, la centralització ha significat que el lideratge de la crisi el faci "un ministeri que no està dissenyat ni preparat per assumir aquestes responsabilitats".

D'altra banda, el genetista també ha remarcat que les autoritats a l'Estat no estan comunicant prou bé les mesures de desconfinament. Si aquestes mesures deriven en "situacions de risc, el virus es tornarà a escampar" i es produirà "un rebrot ràpid", comenta bo i referint-se a les imatges de diumenge passat, el primer dia de permís dels infants. Per Macip, "posar lleis i imposar no funciona massa bé a casa i el que cal és explicar més i implicar a la gent".
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —